Передплата 2024 «Добрий господар»

Венедіктова пояснила, чому вчепилася у Стерненка

  • 19.06.2020, 11:15
  • 920

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова під час анонсування підозри активісту Сергію Стерненку посилалась на інформацію від своїх заступників

Про це повідомляє «Укрінформ».

«Я можу приходити, заслуховувати справи, дивитися матеріали справи, безперечно. Але основні меседжі і те, як все буде відбуватися, це — заступники. Вони формують вертикалі, уявлення про резонансні, актуальні, наповнені справи.

Про діяльність прокурорів різних рівнів мені доносить не прокурор, який веде справу, а заступник прокурора. І той заступник прокурора, який на той час був куратором цієї вертикалі, який відповідав за неї (справи Стерненка — УП), мені повідомив, що в цій справі, виходячи з експертиз, може бути й так. У мене немає підстав не довіряти своїм заступникам, ні колишнім, ні сьогоднішнім".

Раніше очільниця Офісу генпрокурора в інтерв’ю УП сказала, що підозра активісту буде оголошена у будь-якому випадку. Питання полягає лише у кваліфікації: умисне вбивство чи вбивство для самозахисту.

Венедіктова заявила, що не може коментувати слова прокурора Андрія Радіонова, який відмовився підписувати підозру Стерненку.

«У нас прокурори є незалежними за законом, і я дуже хочу, щоб вони були незалежними і де-факто. Тому якщо прокурор Радіонов робить такі заяви — це його заяви», — сказала генеральна прокурорка.

Читайте також: Справа Стерненка: до будівлі суду звезли нацгвардійців та полісменів

Вона додала, що ніхто не впливає на цю справу. «Якщо є експертиза, якщо слідчі СБУ побачили докази, а процесуальні керівники пішли до суду, то виходить, що публічне обвинувачення вже підтримують і прокурори», — підсумувала Венедіктова.

Цьому передувало: 11 червня Сергію Стерненку повідомили про підозру в умисному вбивстві, а 15 червня Шевченківський райсуд Києва відправив його під цілодобовий домашній арешт, відмовивши у взятті на поруки. Однак арешт мав бути за місцем прописки — а це військова частина в Одесі. Пізніше Стерненку змінили адресу перебування на цілодобовому домашньому арешті — тепер це місце проживання у Києві.

Схожі новини