Передплата 2024 ВЗ

Скандальний законопроєкт 1210: чому бізнес проти

  • 18.06.2020, 16:15
  • 1 062

МВФ прогнозує падіння української економіки на 8% цього року внаслідок коронакризи, без роботи лишиться кожен десятий. Здавалося б, що за таких умов українська влада має всіляко підтримувати роботодавців та підприємців

Замість цього офіс президента Володимира Зеленського та його більшість у парламенті погіршують бізнес-середовище. Йдеться про скандальний законопроєкт 1210, який посилює податковий тиск на бізнес, розширює повноваження податкових органів та вже викликав обурення ділових кіл.

Що трапилося

23 травня вступив в силу законопроєкт 1210 (як закон він отримав номер 466), який готувався і був проголосований ще в січні, але Президент підписав його лише наприкінці травня. Чим, до речі, порушив ст. 94 Конституції України, оскільки законопроєкт не був підписаний та оприлюднений протягом чотирьох місяців з дати прийняття.

Ще на початку року під час голосування багато представників бізнесу обурювались його непродуманістю та шкідливістю. Законом було незадоволено дуже широке коло українського бізнесу: від ІТ-компаній до підприємств ГМК.

За кілька місяців до підписання українська влада запровадила масштабний карантин, який поставив під удар вітчизняний бізнес. Розпочалася світова економічна криза, її наслідком стала жорстка боротьба компаній за ринки збуту. Але це не зупинило Володимира Зеленського від підписання закону.

«Президент не почув бізнес. На жаль, чинна влада не відреагувала на ситуацію, у якій зараз перебуває бізнес», — прокоментувала таке рішення в ефірі телеканалу «Прямий» Ніна Южаніна, депутатка Верховної Ради від фракції ЄС. Вона назвала нові правила посиленням податкового тиску та порівняла їх із часами Азарова-Клименка.

Чому бізнес проти

Минулого року влада обіцяла покращити бізнес-середовище та усунути технічні та логічні неузгодженості податкового законодавства. Замість цього законопроєкт 1210 передбачив масштабні зміни до правил податкового обліку та адміністрування.

Під прикриттям удосконалення норм із протидії розмиванню бази оподаткування та виводу прибутків, а також контролем над трансфертним ціноутворенням, законом передбачені такі сюрпризи для бізнесу:

  • Суттєве розширення повноважень податкових органів.
  • Нерівність та несправедливість у оподаткуванні різних категорій платників податків, зокрема, під дію загальних правил не потрапив агробізнес та фінансові компанії та банки.
  • Запровадження концепції провини платника та таких суб’єктивних термінів як «розумна економічна причина» і «ділова мета» при здійсненні господарських операцій, що несуть корупційні ризики для бізнесу.
  • Норми щодо застосування окремих штрафних санкцій припускають неоднозначні тлумачення, що також є корупційним ризиком.
  • Для розрахунку коректності ціноутворення по операціях із сировинними товарами не зазначений перелік таких товарів та джерела інформації даних. Сумлінні платники податків дізнаються, чи правильно вони ведуть свої операції лише за кілька тижнів або місяців, постфактум.
  • Збільшується рента за використання надр, що призводить до зниження конкурентоздатності українських експортерів на світовому ринку.

Є й інші специфічні зауваження від різних категорій бізнесу. Тобто закон потрібно доопрацьовувати та удосконалювати. Громадські та галузеві об'єднання бізнесу (Федерація роботодавців України, Американська торговельна палата, Європейська бізнес асоціація, Укрметаллургпром, та інші) вже звернулися до керівництва держави з вимогою скасувати або відтермінувати введення в дію цього закону, а за цей час доопрацювати та виправити його окремі норми.

Читайте також: Під Кабміном протестують підприємці: почалися сутички із поліцією

Ще одним важливим аргументом щодо відтермінування Закону № 466 (1210 як проєкт) є неприпустимість зміни правил гри посеред бюджетного року та ще й на фоні коронакризи, яка вдарила по бізнесу. Адже введення в дію нових ставок податків та правил їх обчислення посеред звітного періоду є порушенням принципу стабільності податкового законодавства, закріпленого у п. 4.1.9. ст 4 Податкового кодексу України. Стабільність та передбачуваність податкового законодавства є однією з основних запорук функціонування бізнесу та його успішності. Тобто даний закон не може вводитись в дію не раніше 01.01.2021 року.

Українська економіка знаходиться в депресії. А цей закон, на жаль, тільки поглиблює цю депресію та ускладнює становище сумлінного бізнесу.

Схожі новини