Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Свинина подешевшала на десятку, а молодий “борщовий набір” подорожчав

Що купують українці у літній карантинний період, дізнавалася журналістка “ВЗ”

Попри карантин, людей на продуктових ринках Львова багато, особливий аншлаг — на вихідні. Продавці та покупці в масках, хоча не усі правильно їх носять. Ажіотажу та черг біля входу на базар, як раніше, немає. Журналістка «ВЗ» вирушила на Привокзальний ринок, щоб дізнатися, що купують українці, чи економлять на вітамінних товарах.

…Охоронець перевіряє температуру покупців, які заходять на базар лише з одного входу в заклад торгівлі. Раніше температурний скринінг і перевірка масок була з усіх входів. На ринку торгові ряди, особливо у м`ясному секторі, обладнані захисними екранами. Це звичайні поліетиленові плівки не найкращого «товарного вигляду». Біля яток люди не тримають в чергах дистанцію…

Торгівля жвава. У попиті — городня зелень, сезонні овочі. «У карантин заробітки впали, але їсти хочеться завжди, — сказав львів`янин Василь, який є постійним клієнтом Привокзального. — Тепер моя сім`я їсть менше м`яса, але більше страв з кабачків, огірків, помідорів. Фруктів купуємо мало, не вистачає на це фінансів. За один візит на ринок можу витратити 300−500 гривень. У кращі часи дозволяв собі купити продуктів на значно більшу суму».

Кабачки — 15−17 гривень за кілограм, огірки — 27, помідори — 37, а чері — 55. Капуста — 6−10 гривень за кілограм. Болгарський перець доволі дорогий — 80 грн.

Овочі борщового набору недешеві, бо продають усе з молодого врожаю. В`язка буряка з бадиллям — 15−20 грн, морква, цибуля — 20. Двадцятку треба викласти і за кіло молодої картоплі.

У м`ясному відділі традиційно є чимало покупців. Продавці солодко припрошують щось купити, дають шматочки на дегустацію (у карантин!). Люди торгуються з продавцями, останні залюбки йдуть на поступки. Охоче купують копченості. Вуджений шпондер — 165 гривень за кіло, запечений шпондер — 200−220. За шинку правлять 200−250 гривень, а запечена дорожча. Домашні ковбаси — від 125 гривень.

Свіже м`ясо не подорожчало. Свинина подешевшала на 10 гривень. Якщо місяць-півтори тому за кілограм хорошої полядвиці просили 120 гривень, то тепер 100−110. Свиняче м`ясо з кісткою — 85−100 гривень, сало — 100.

За свіжу баранину правлять 70−80 гривень за кіло (м`ясо на кістці), шинкова вирізка — 140 гривень за кілограм. Кілограм телячої шинки — 150 гривень, телячий фарш — 75. Такі ціни тримаються уже чимало місяців.

Підпис. Торгівля на ринку — за карантинними правилами.

Схожі новини