Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Ситуація з коронавірусом: інфекціоніст зробив детальний прогноз на червень

  • 11.06.2020, 16:15
  • 1 439

У наступні два тижні, до 25 червня, в Україні побільшає заражених коронавірусом, уряд може повернути карантин, аби не допустити ще більшого спалаху

Про це у коментарі OBOZREVATEL повідомив лікар-інфекціоніст та колишній очільник Центру здоров'я Володимир Курпіта, коментуючи рекордну кількість інфікованих за 10 червня. Хворобу діагностували у 689 українців.

«Тенденція тривожна. Карантин послабили, а люди почали нехтувати особистими заходами безпеки. Контакти зростають, через спеку вони починають збиратися в торговельних центрах, тому протягом тижня-двох можливе зростання статистики інфікування. Уряд може посилити карантин, що викличе соціальне невдоволення. Владою було зроблено чимало комунікаційних помилок, включно із візитом президента у кафе на Хмельниччині, де нехтували епідеміологічними засадами. Люди запитують — чому їм можна, а нам ні?» — наголосив лікар.

Водночас він не наважився робити прогнози на першу половину липня, оскільки є «чимало чинників, які впливають на захворюваність».

Також він наголосив, що дані на 10 червня — це забір, зроблений 5−7 днів тому і нема сенсу порівнювати щоденні результати, краще орієнтуватися на щотижневі.

Читайте також: Як дізнатися, що вже перехворіли на коронавірус: названо 5 симптомів

Водночас збільшення кількості заражених, ймовірно, пов'язане з добовою кількістю проведених тестів. Наприклад, 9 червня було зроблено 6 359 ПЛР-тестів і виявлено 394 нові випадки хворих; 10 червня — 8 452 ПЛР-тестів, 525 нових випадків, а 11 червня провели 10 569 ПЛР-тестів і зафіксували 689 нових випадків.

Однак, за словами колишнього міністра Тимофія Милованова, карантин в Україні не потрібно повертати, навіть якщо загине більше людей.

Схожі новини