Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Грандіозне оновлення: сцену Львівського оперного театру збираються модернізувати

  • 11.06.2020, 10:55
  • 1 419

У Львівському національному академічному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької повністю осучаснять сцену

Міжвідомча комісія з питань державних інвестиційних об’єктів профінансує модернізацію обладнання сцени Львівського оперного театру. Про це ідеться на фейсбук-сторінці театру.

Реалізацію проєкту заплановано на 2021−2022 рр. Проєкт модернізації сцени Львівського національного академічного театру опери та балету ім. Соломії Крушельницької підтримали на засіданні Міжвідомчої комісії з питань державних інвестиційних проєктів.

«Загальна вартість робіт 106 млн 120,56 тис. грн, а термін реалізації 2021−2022 роки. У комісії питання фінансування проєкту приймалося непросто, адже значна частина Держбюджету йде на боротьбу з пандемією коронавірусу та боротьбу з російською агресією на Донбасі. Тому в час кризи проблеми в сфері культури не є пріоритетними. Я разом з колегою-депутатом від Львівщини Орестом Саламахою переконав членів комісії, отож, нам спільно вдалося попередньо підтримати модернізацію сцени», — йдеться у повідомленні.

Також він додав, що Національна опера — візитівка міста Лева на світовій арені, а тому має бути оснащена світлом та звуком, що відповідають сучасним технологічним стандартам. Чинне обладнання натомість вдвічі перевищило рекомендований термін експлуатації — 35 років, воно дороге в обслуговуванні та ставить під загрозу безпеку виконавців на сцені. Із встановленням сучасної техніки вдвічі зменшиться затратність енергоресурсів, а загальна економія від утримання об’єкта зменшиться на 8,2%.

Проєктом передбачена модернізація комплексу сценічної механіки, планшету сцени, електричних шаф, пультів керування, колосникового настилу. Також закупівля звукового обладнання, нова система освітлення та меблі. Також заміна димеру, встановлення нової вентиляційної та пожежної завіси, обладнання для декорацій. Сучасні стандарти оперних постановок передбачають наявність критої оркестрової ями. У проєкті реконструкції сцени прописано встановлення механічного регулювання висоти підйому ями, що суттєво впливає на підвищення якості звучання.

Отже, модернізація дасть змогу вивести на сцену театру якісні сучасні українські твори та розширити репертуар світовою класикою, а також запрошувати до співпраці кращих співаків, танцівників, диригентів та режисерів, організовувати майстер-класи та фестивалі.

Модернізація сцени є ключовим елементом Програми розвитку Львівської опери «Український прорив» Василя Вовкуна, гендиректора та художнього керівника закладу.

Читайте також: «Люди не можуть довго бути без мистецтва, як і артисти — без глядача«

«Минулого року в нас працював німецький режисер Михаїл Штурм, який поставив Вагнера „Лоенгрін“, і його технічні вимоги ми не змогли виконати через застарілість обладнання. Надалі поляки ставитимуть „Турандота“, наступного року мюнхенська театральна група ставитиме „Алкіда“ Бортнянського, також запланована постановка опери словацькою командою… Таким чином, ми весь час стикаємося із тим, що повинні пояснювати, чому не можемо виконати ту чи іншу режисерську сценограму», — пояснює гендиректор Василь Вовкун.

«Ми хочемо в бути в європейському тренді, і це вимагає відповідних технічних засобів: це не тільки спеціальні світлові прилади, а й встановлення проекторів, нова система керування (пульти), щоб режисер міг керувати всім процесом автоматизовано через комп’ютерну систему. Зараз ми це все робимо вручну», — додав Вовкун.

Завершити реалізацію проєкту планують у вересні 2022 року.

Схожі новини