Передплата 2024 «Добрий господар»

Вони там є: у прокуратурі Нідерландів визнали присутність російських військ на Донбасі

  • 10.06.2020, 17:15
  • 746

Представниця прокуратури Нідерландів Деді Вуй-а-Цой, виступаючи на процесі у справі про збитий малайзійський Boeing МН17 у Гаазі, заявила, що на Донбасі воюють не сепаратисти, а кадрові російські військові

Про це йдеться в хроніці засідання 8 червня, опублікованій на сайті «Ґрати». Відзначається, що свій виступ прокурорка почала з огляду ситуації на Донбасі до 17 липня 2014 року. Вуй-а-Цой констатувала, що рейс МН17 збили в зоні військових дій.

«На Сході України в той час тривав збройний конфлікт між українським урядом і декількома озброєними групами. Цьому конфлікту з лютого 2014 року передували захоплення урядових будівель у Донецькій і Луганській області та формування збройних груп. Ці групи заявили, що їхня мета — незалежність частини України і об'єднання з Російською Федерацією», — цитують нідерландську прокурорку.

Читайте також: У США назвали умови для проведення виборів на Донбасі

Крім того, вона сказала, що зазначені угруповання почали використовувати структурне насильство проти влади і також стосовно цивільних осіб, які не підтримували їхніх дій.

«І хоча в ЗМІ учасників цих збройних груп зазвичай називали „сепаратистами“, розслідування показало, що багато хто з бойовиків „ДНР“ і „ЛНР“ були не українцями, яких спонукало бажання відокремитися. Часто ці бійці — громадяни РФ, які приїхали до України воювати. І термін „сепаратист“ — не найкращий для того, щоб застосовувати його стосовно всієї ситуації», — наводиться в тексті ще одна цитата Вуй-а-Цой.

Схожі новини