Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Нафтуся» стала платною. За трускавчан платитимуть з місцевого бюджету.

У Трускавці в бюветі мінвод з 8 червня відкрили лише питтєву кімнату-галерею, в якій лікувальні води відпускають через чотири вмонтовані у стіну крани.

Відпочивальників, яких наразі дуже мало, пропускають виключно по одному та лише у захисній масці. Це не дуже подобається відвідувачам, не всі дотримуються правил адаптивного карантину, але охоронець при вході непохитний: хочеш води набрати, мусиш дотриматись встановленого порядку.

Люди набирають собі по 150−200 мілілітрів «Нафтусі», і відразу ж ховаються від дощу під навісом-накриттям. Нині відпочивальників, які, як це практикувалось раніше, набирають по літру й більше води, не побачиш. Цьому є пояснення: усі послуги у питтєвій кімнаті-галереї платні. Літр лікувальної води тепер коштує 8 грн. 80 коп., в тому числі й для місцевих жителів.

Віконечко, у якому розраховуються за воду
Віконечко, у якому розраховуються за воду

Нововведення змінило ставлення до споживання. Відвідувачів, що виливають недопиту воду, не побачиш. Трускавчани запровадження плати за воду сприйняли, м'яко кажучи, несхвально. Чекають найближчої сесії міськради, де це питання мають розглядати. Місцевих жителів заспокоює міський голова Трускавця Андрій Кульчинський. За його словами, відновлений у місті відпуск лікувальної води не означає, що бювет працює. Річ не тільки у тому, що центральний вхід закритий та нікого до середини приміщення не пускають. Наразі нова система відпуску процедур на бюветі — за допомогою карток — не відлагоджена. У мерії сподіваються, що все буде готово до 15 липня. Тоді можна буде говорити, що бювет працюватиме у повному розумінні цього слова.

25 червня відбудеться чергова сесія міськради, на якій депутати обговорять програму оздоровлення жителів курорту. Тим, хто має місцеву прописку, за лікувальну воду платити не доведеться. За неї платитиме, уклавши відповідну угоду з ТзОВ «Трускавецькі лікувальні води», на балансі якої перебуває бювет, міська рада. Тобто за воду для трускавчан платитиме міський бюджет.

Щодо готельно-відчинкових комплексів, вілл та інших курортних закладів, то усі вони мають укласти угоди на відпуск послуг з бювету мінвод з ТзОВ «Трускавецькі лікувальні води». Досі це робили далеко не всі. Мінімізуючи свої видатки, як запевняють нові власники акціонерного товариства, близько половини готелів та вілл або зовсім не платили за воду, або розраховувались за послуги неповністю. Тепер «халява» не пройде. Для юридичних осіб, які уклади відповідні угоди, вода відпускатиметься самовивозом.

Фото автора

м. Трускавець

Схожі новини