Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Як ГХП «Полімінерал» біди у Стебнику наробив  

На недавній сесії Львівської обласної ради під час обговорення питання про обвал карстоутворень на шахтному полі рудника №2 стебницького ГХП «Полімінерал» із різкою критикою на адресу власників даного підприємства виступив заступник міського голови Трускавця, депутат Львівської обласної ради Олексій Балицький.

Не вперше на сесіях обласної ради йдеться про неналежне виконання «Полімінералом» своїх природоохоронних зобов’язань. І до приватизації підприємства, коли реалізація природоохоронних робіт тут здійснювалась за кошти держави, на шахтному полі рудника № 2, яке межує з курортним Трускавцем, утворювались карстові провалля. Це, зрозуміло, викликало тривогу у тих, хто живе у безпосередній близькості від небезпечної території. Екологи та громадськість били на сполох. Протести змушували відповідальних за здійснення природоохоронних заходів посадовців бодай хоч щось робити.

Все змінилось після приватизації «Полімінералу». Виглядає так, що власники забули про свої природоохоронні зобов’язання. Як наслідок, на сумновідомому шахтному полі, як і попереджали свого часу заводські фахівці, почала провалюватися земна поверхня. Цього року руйнівні підземні процеси сягнули ділянки дороги між Трускавцем і Дрогобичем. Ситуація настільки серйозна, що дорогу закрили. Понад два місяці сполучення між Дрогобичем і Трускавцем здійснюється через Стебник. Так само до Трускавця та Східниці потрапляють ті, хто їздить на відпочинок.

Виступ Олексія Балицького в обласній раді свідчить, що терпець починає уриватись. Депутат звинуватив власника «Полімінералу» (йдеться, мабуть, про Олега Бахматюка), в тому, що він «ніколи не планував займатися виробництвом на придбаному підприємстві: його купили з метою перепродажу». І що він діяв за схемою, яка дозволяла уникати природоохоронних зобов’язань.

Як таке може бути? Чому в Стебнику подібний номер пройшов? Тому, що власник, на переконання депутата, був у добрих стосунках з владою. Через це його ніхто не рухав.

Найбільшою бідою для Трускавця став той факт, що через безвідповідальне господарювання «Полімінералу», яке призвело до утворення масштабних карстових проваль, напряму до міста «Нафтусі» не потрапиш. Відтак в Трускавці почали кампанію з розблокування забороненої для експлуатації дороги: з 1 липня усі санаторно-курортні та готельно-відпочинкові заклади виходять з карантину.

Виглядає на те, що виступ Олексія Балицького на сесії Львівської обласної ради — частинка плану, реалізація якого дозволить курорту повернутись до звичного для себе ритму життя. Головний аргумент, який висуває місто «Нафтусі», серйозний — упродовж останніх трьох місяців бюджет бальнеологічного курорту недоотримав половину своїх надходжень. Чи достатньо цього для того, щоб «достукатись» до обласної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, у компетенцію якої входить давати чи не давати дозвіл на «дозовану» (лише для легкового транспорту) експлуатацію прямої дороги до Трускавця?

Схожі новини