Передплата 2024 «Добрий господар»

Китай знав про загрозу пандемії вже у грудні: знайдено переконливі докази

  • 07.06.2020, 20:35
  • 1 307

Журналісти виявили нові докази того, що Китай приховував дані про заразність COVID-19. За їхніми словами, влада знала про небезпеку хвороби майже за місяць до того, як оголосила про неї

Про це повідомляє DailyMail, посилаючись на розслідування медіагрупи Caixin. Видання зазначає, що оригінальний звіт на китайській мові був видалений, проте в мережі вдалося знайти його скорочену версію англійською.

Згідно з опублікованими даними, в Китаї знали про небезпеку вірусу і його здатність передаватися від людини до людини задовго до 20 січня, коли вони підтвердили це всьому світу.

«Китай знав, що новий вірус став стрімко поширюватися ще в грудні 2019, але не захотів повідомляти про це громадськість або інші країни. Ця безвідповідальність, ймовірно, й призвела до пандемії», — заявив китайський активіст Ляньчао Хан.

У звіті говориться, що ще до того, як 31 грудня ВООЗ дізнався про потенційну загрозу, дев'ять лабораторій Китаю вже щосили досліджували COVID-19, а п'ять з них навіть змогли зібрати майже повну послідовність його геному.

Один із зразків належав 65-річному кур'єру, який був госпіталізований в Гуанчжоу 18 грудня. Через 9 днів вони зателефонували в лікарню Уханю і заявили, що виявили новий коронавірус.

«Вони подзвонили і сказали нам, що це новий коронавірус», — заявив один із лікарів.

Caixin також знайшов публікацію дослідника з приватної фірми в Гуанчжоу. У ній він стверджував, що майже відразу стала зрозуміла схожість патогену з коронавірусами SARS.

За даними медіагрупи, 27 грудня лабораторія тієї ж лікарні Гуанчжоу зібрала майже повну послідовність геному COVID-19 і відправила дані в Китайську академію медичних наук.

Читайте також: Вчені знайшли ліки, які вбивають коронавірус за дві доби

Інша медична лабораторія тоді ж підтвердила, що вірус передається повітряно-крапельним шляхом на близькій відстані і він явно заразний.

Третя компанія, яка вивчала цей зразок, завершила секвенування генів 29 грудня і підтвердила, що новий вірус дійсно схожий на SARS, але це інша хвороба.

Також Caixin стверджують, що існували різні накази, які забороняли публікувати будь-яку інформацію про дослідження патогену без офіційної згоди.

Офіційно ж Китай підтвердив заразність вірусу тільки 20 січня. І як повідомляє DailyMail, якби карантинні заходи почали приймати трьома тижнями раніше, то вдалося б скоротити кількість захворювання на 95%.

Схожі новини