Передплата 2024 «Добрий господар»

"Медики не всесильні", - Ірина Микичак

Заступник міністра охорони здоров'я вважає, що за два місяці епідемії на Львівщині не створено власну лабораторну базу

Про це за підсумками термінової наради за участі глави уряду Дениса Шмигаля Ірина Микичак написала на своїй сторінці у Facebook.

«Дійсно, на Львівщині проведена значна робота з подолання епідемії. А медична галузь області при правильній організації є цілком спроможною, — написала звступниця міністра. — Однак, в останні дні на Львівщині зростає захворюваність львів'ян і кількість важких хворих у реанімаціях. І ця тенденція тривожить».

Ірина Микичак наголосила, що центром тривоги є місто Львів. «Прикро, що за два місяці епідемії не створено власну лабораторну базу. В обласному лабцентрі МОЗ велика черга і тривале очікування на ПЛР- тестування. МОЗ підключено для плр-діагностики пацієнтів Львівщини лабораторні центри Тернопільщини і Львівщини. Натомість, окрім Центру легеневого здоров'я, у Львові не відкрито жодної додаткової лабораторії».

Заступниця міністра акцентує увагу на скаргах від пацієнтів на відмови в госпіталізації у деякі медзаклади, орієнтовані на Covid19. «Попри спалах внутрішньолікарняного інфікування у лікарні швидкої медичної допомоги м. Львова немає належного реагування, не переорієнтовано маршрути ургентних пацієнтів».

Ірина Микичак повідомила, що голова уряду дав низку доручень керівникам області, МОЗ і НСЗУ. «Особлива увага була зосереджена на: 1) дотриманні правил інфекційної безпеки у лікарнях, попередженні внутрішньолікарняних спалахів; 2) розширенні мережі лабораторної діагностики і запровадження методики пулінгу за прикладом європейських колег; 3) допрацюванні програми медичних гарантій і дофінансування медичних закладів», — наголосила вона.

Ірина Микичак ще раз закликала до особистої відповідальності кожного мешканця за антиепідемічну безпеку: «Медики не всесильні, а ресурси економіки не безмежні. Маємо бути відповідальними і обирати між комфортом і безпекою».

Думку заступниці міністра підтвердив на наразі з очільником уряду і голова Львівської ОДА Максим Козицький:

«Приріст захворюваності в області змушує ухвалювати непопулярні рішення, однак життя людей попри все для нас — в пріоритеті… Ми свідомі того, що рівень захворюваності буде падати лише при дотриманні карантину самими мешканцями області», — сказав Максим Козицький.

Схожі новини