Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Можна дихати на повні груди: вчені знайшли місце із найчистішим повітрям на планеті

  • 07.06.2020, 20:15
  • 1 384

У повітрі не знайшли часток, називаних аерозолями, які утворюються внаслідок людської діяльності

Про це пише phys.org.

Професор Колорадського державного університету Соня Крейденвейс і її дослідницька група визначили область атмосфери, яку не зачепила людська діяльність.

Група, що базується в Департаменті атмосферних наук, виявила, що повітря шару, який живить нижні хмари над Південним океаном, є чистим — без часток, названих аерозолями, які утворюються в результаті антропогенної діяльності або переносяться з віддалених земель. Їх висновки опубліковані в працях Національної академії наук.

Погода і клімат є складними процесами, що зв'язують кожну частину світу з будь-яким іншим регіоном, і у зв'язку зі швидкою зміною клімату внаслідок людської діяльності важко знайти місце на Землі, не забруднене людьми.

Крейденвейс і її команда підозрювали, що повітря, що знаходиться безпосередньо над віддаленим Південним океаном навколо Антарктиди, буде найбільш чистим. Вони мали намір з'ясувати, що було в повітрі і звідки воно з'явилося.

Читайте також: Фатальні зміни: кліматологи пророкують Україні посухи, урагани та пилові бурі

«Ми змогли використовувати бактерії, що знаходяться в повітрі над Південним океаном як діагностичний інструмент для визначення ключових властивостей нижньої атмосфери. З`ясувалося, що аерозолі, які контролюють властивості хмар Південного океану, тісно пов'язані з біологічними процесами в ньому, і що Антарктида, мабуть, ізольована від поширення на південь мікроорганізмів і осадження поживних речовин з південних континентів. Загалом це вказує на те, що Південний океан є, певно, єдиним місцем на Землі, яке не зазнало впливу антропогенної діяльності».

Схожі новини