Передплата 2024 «Добрий господар»

Нацрада призначила позапланову перевірку телеканалу Порошенка через... ср*ку

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення позапланово перевірятиме телеканал "Прямий", який пов'язують з лідером опозиційної партії "Європейська солідарність" Петром Порошенком.

Підставою для перевірки стала програма «Ехо України» з ведучим Матвієм Ганапольським. Як повідомив відповідальний секретар Нацради Юрій Зіневич, в програмі зафіксовано використання ненормативної лексики, а програму транслювали в час, доступний для дитячої аудиторії, а отже, в діях телеканалу є ознаки порушення телеканалом норм закону про захист неповнолітніх від шкідливого контенту, інформує видання «Детектор медіа».

Член Нацради Олександр Ільяшенко зауважив, що в проєкті рішення як приклади ненормативної лексики наведено лише два слова: «срака» і «гівно». «У мене є великі сумніви, що це тягне на якусь санкцію», — сказав він і запитав у юристів, чи є тут порушення з юридичної точки зору.

Представниця юридичного управління Нацради сказала, що управління підтримує цей проєкт, «тому що дані висловлювання можуть зашкодити неповнолітнім, і ці висловлювання були сказані саме ведучим програми, а не гостем».

Відтак семеро членів Нацради підтримали проведення перевірки телеканалу «Прямий», утримався лише пан Ільяшенко.

Під час програми «Ехо України» у травні Матвій Ганапольський запропонував народному депутату від «Слуги народу» Юрію Камельчуку та всім критикам Петра Порошенка «йти у сраку».

Сам Ганапольський сказав, що не вбачає у своїх репліках шкідливого контенту, й нагадав, що слово «срака» у публічній сфері полюбляє вживати і Володимир Зеленський. Зі слів Ганапольського, Зеленський в ефірі каналу «1+1» неодноразово вимовляв ті слова, які зараз Нацрада вважає лайкою та через які призначила перевірку.

Під час свіжого випуску «Еха України» в ефірі показали відео 2018 року, яке демонструвалося в новинах на «1+1»; на відео майбутній Президент говорить «Ідіть у сраку» на адресу депутата Олега Барни, який облаяв журналіста у Верховній Раді.

Також на «Прямому» показали уривок із серіалу «Слуга народу», в котрому персонаж Зеленського говорить: «Идите в жопу» («Йдіть в дупу», — Z). «Це Президент. Я навіть не знаю… Можливо, йому можна, а іншим не можна», — сказав Ганапольський.

«Справжній привід для чергової перевірки „Прямого“ викликає сумніви», — додав він.

Для телеканалу «Прямий» це вже третя перевірка Нацради за пів року.

9 січня Нацрада призначила позапланову перевірку каналу за скаргою на ведучого Сергія Пояркова, який ображав у програмі «Поярков News» Президента Зеленського.

9 квітня Нацрада призначила позапланову перевірку «Прямого» через трансляцію програми «Вата-шоу», у якій звучали висловлювання, що мають ознаки порушення норм законів «Про телебачення і радіомовлення», «Про інформацію» і «Про захист суспільної моралі».

Видання Збруч зазначає, що обидва слова є без жодних поміток в словнику Грінченка (одне з них — з ілюстрацією з народного прислів'я: «Не займати гівна, і вонять не буде. Ном. № 3289.») та у Великому тлумачному словнику сучаної української мови (за редакцією В. Бусола), рекомендованому Міністерством освіти та науки України (гівно — на стор.236, срака — на стор.1380).

У виданих Іваном Франком «Галицько-руських народних приповідках» слово «срака» зустрічається 99 разів, гівно — 26 разів (і ще 12 — зі словом «гімно»).

Пошук в Генеральному регіонально анотованому корпусі української мови дає 1479 фрагментів текстів зі словом «срака» (частота 2,92 на мільйон слововживань), зі словом «гівно» — 1210 фрагментів (2,39 на мільйон).

Схожі новини