Передплата 2024 «Добра кухня»

Епідемія коронавірусу відступає: в НАН розповіли про вирішальний період

  • 04.06.2020, 18:35
  • 836

Зростання кількості інфікованих коронавірусом в Україні за 3 червня (588 випадків) пов'язано з послабленням карантину, однак вирішальним буде статистика за 10 днів, після чергового етапу пом'якшення.

Про це в коментарі OBOZREVATEL сказав віцепрезидент Національної академії наук, яка моделює поширення епідемії, Анатолій Загородній. За його словами, поки середнє число інфікованих уповільнюється.

«Епідемія в Україні проходить, але повільно. Середнє число захворювань і нових активних хворих говорить про те, що пік пройдено. Він припав на першу декаду травня, потім було помітне зменшення і невелике зростання. За 10 днів після останнього етапу пом'якшення, у нас буде більш ясна картинка. Якщо не буде істотного зростання — все не так вже й песимістично», — уточнив академік.

Виходячи із нинішніх цифр по кількості тих, хто захворів й одужав, надалі в НАН прогнозують зменшення або вихід на плато.

«Якби карантин не пом'якшували — епідемія загасала б. Якщо приріст вийде на рівень плюс 10% - буде щось схоже на плато з невеликою кількістю нових активних хворих. Це теж не так погано. Якщо кількість тих, хто одужала і далі перевищуватиме кількість новоінфікованих — це буде дуже позитивна тенденція і означатиме, що епідемія йде на спад», — запевнив він.

Колишній санітарний лікар України Святослав Протас погоджується, що сплеск кількості інфікованих за добу 4 червня — це наслідок пом'якшення карантину. Мовляв, «карантин пом'якшили — кількість хворих збільшилась, це було досить прогнозовано».

Схожі новини