Передплата 2024 «Добра кухня»

В Україні з’явились нові фінансові шахраї. Чи старі перейменувались?

Новий проєкт рекламують ті ж блогери, які закликали вкладати гроші у B2B Jewelry

Українців закликають вкладати кошти у новий проєкт Exlimited, обіцяючи швидкий дохід. Національна комісія з цінних паперів та фондових ринків по­переджає: проєкт має ознаки сумнівного і може мати на меті незаконне заволодіння коштами інвесторів.

Exlimited має схожу на B2B Jewelry програму, коли за кожно­го нового залученого інвестора на­раховується додатковий відсо­ток прибутку. Проєкт рекламують на YouTube ті самі блогери, які не­щодавно переконували громадян вкладати кошти у B2BJewelry, та у спільнотах вкладників B2BJewelry у соціальних мережах.

«Цей скампроєкт, виходячи з пу­блічної інформації, спеціалізуєть­ся на акумуляції коштів приватних інвесторів для реалізації перспек­тивних стартапів в галузі б’юті-технологій, мобільної медицини, кіберспорту, альтернативної їжі та інших напрямів. Exlimited пропо­нує громадянам інвестувати кошти з подальшим щоденним отриман­ням високого відсотка інвестицій­ного прибутку (від 0,4% до 1,5% щоденно). Клієнт робить безстро­ковий депозит, який можна повер­нути у будь-який момент, проте не в повному розмірі. Проєкт залучає депозити як в національних валю­тах, так і у криптовалютах», — пові­домляють у НКЦПФР.

Ані адреси офісу, ані контак­тних телефонів на сайті проєкту не­має. Є лише посилання на месен­джери, форма зворотного зв’язку і електронна скринька. Крім того, Exlimited анонсує продаж подарун­кових сертифікатів, які мають озна­ки облігацій (боргових цінних папе­рів). Емітент в особі Exlimited мав би звернутися до НКЦПФР для реє­страції випуску облігацій до початку продажу таких паперів інвесторам, але цього не зробили… У комісії на­голошують, що, відповідно до за­конодавства, залучати кошти на­селення та виплачувати відсотки прибутку можуть виключно банки та кредитні спілки, зареєстровані на території України, що мають від­повідні ліцензії. Натомість на сайті Exlimited вказана лише ліценція, ви­дана у Гонконзі у 2007 році.

Проєкт B2BJewelry, який ко­місія вважає шахрайським, досі працює. Магазини відновили ро­боту після карантину. Щоправда, частину з них періодично пікету­ють обдурені інвестори. При цьо­му у комісії розводять руками. «У зв’язку з відсутністю ідентифікації та відповідних повноважень щодо встановлення такої ідентифікації, НКЦПФР не може здійснити адмі­ністративні заходи належного ре­агування щодо B2B Jewelry. Комі­сія наголошує, що інвестування у зазначений проєкт створює зна­чні ризики втрати інвестованих ко­штів для інвесторів», — повідомляє регулятор.

Схожі новини