Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

"Це не сніг": синоптик пояснив погодну аномалію на Київщині

  • 03.06.2020, 12:55
  • 1 059

На фото з нібито снігом, який випав на Київщині 2 червня, насправді зображений град, що не розтанув

Про це на своїй сторінці у Facebook написав синоптик Харківського регіонального центру з гідрометеорології та директор Клубу любителів метеорології Ігор Кибальчич.

За його словами, у відносно холодних нестійких повітряних масах (найчастіше позаду циклонів і на фронтах оклюзії) градини, що утворюються в хмарах, просто не встигають розтанути під час падіння до земної поверхні.

У такому разі можна спостерігати рясний градовий «дощ», який іноді може вистилати землю шаром у декілька сантиметрів, нагадуючи сніг, що випав. Однак якщо їх розглянути зблизька, то можна помітити, що це скупчення дрібних крижаних кульок розміром 5−10 мм, що часто вже змерзлися та наполовину розтанули.

«Найчастіше подібне спостерігається у квітні-травні, коли конвективні процеси вже досить активні, але мінусові температури в хмарі розташовуються ближче до земної поверхні, ніж у середині літа. Адже всі великі краплі під час зливи теплого літнього дня — це градинки, які розтанули під час польоту до землі», — пояснив Кибальчич.

І тільки досить великі градини, підкреслив синоптик, не здатні повністю розтанути і вже випадають на землю, часто досягаючи значних розмірів. Але на початку літа й наприкінці весни дрібні градини частіше долітають до земної поверхні.

Читайте також: Фатальні зміни: кліматологи пророкують Україні посухи, урагани та пилові бурі

Що стосується гірських регіонів, то в Карпатах, за словами Кибальчича, саме сніг може випадати і в травні, і в червні (під час періодів арктичних вторгнень й істотних похолодань). У такій погоді там немає нічого дивного, оскільки на неї безпосередньо впливає висота місцевості.

Нагадаємо, 2 червня в мережі з'явилося безліч фото з нібито снігом, який випав в селі Демидів Київської області. Очевидці стверджували, що він йшов майже 10 хвилин.

В українських Карпатах цього дня також засніжило і вдарив мороз. Крім того, погодні умови погіршилися через сильний вітер.

Схожі новини