Передплата 2024 «Добрий господар»

Блаженніший Святослав закликає залишити християнські та світоглядні курси у школах

  • 02.06.2020, 14:55
  • 1 031

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав закликав МОН не виключати з навчальної програми предмети духовно-морального спрямування

Про це повідомляє УП.Життя.

Він вважає, що курси світоглядного характеру, як-от «Основи християнської етики», «Християнська етика в українській культурі», «Основи сім’ї», є відповіддю на виховні виклики, які стоять сьогодні перед українським суспільством.

Про це йдеться в окремому зверненні Блаженнішого «Майбутнє нашої Церкви, України і народу залежить від освіти та виховання наших дітей», повідомляють на сайті УГКЦ.

«Їх впровадження в навчальні програми було вимогою українського суспільства після здобуття Незалежності України та відходу від комуністично-атеїстичного світогляду в напрямку демократичних цінностей, щоб гідність і права людини не лише декларувалися, а й реалізувалися.

Розвиток якості викладання цих предметів — результат багаторічних зусиль громадян України — батьків, вчителів, педагогічних колективів, релігійних і громадських організацій, церков", — стверджує Блаженніший Святослав.

Глава Церкви зазначає, що батьки мають право і обов’язок впливати на зміст навчальних програм, згідно з якими навчаються їхні діти.

«Сьогодні ми переживаємо, — відзначає Предстоятель, — часи тривоги, непевності, змін не лише через пандемію Covid 19. Це пов’язано й з іншими чинниками: війною, економічними, політичними та духовно-моральними викликами, які постають перед нашим суспільством.

Водночас бачимо, що нівелюються шляхи плекання культурних і світоглядних цінностей, які були сформовані тисячолітньою християнською традицією, що є основою української ідентичності.

Натомість впроваджуються нищівні ідеології та програми, які є чужими для нашої культури, суперечать християнській моралі та обмежують гідність і свободу людини", — каже глава УГКЦ.

Також Блаженніший стурбований тим, що Міністерство освіти і науки скасувало відповідальні за світоглядні дисципліни комісії, зокрема, Комісію з філософсько-світоглядних дисциплін, Комісію з етики та Комісію з християнської етики.

«Ми глибоко стурбовані, що ці зміни можуть завдати шкоди якості та розвитку предметів світоглядного характеру в межах навчальних програм різних рівнів і, внаслідок цього, зведуть нанівець зусилля, спрямовані на цілісний розвиток дітей і молоді», — наголошується у тексті.

Читайте також: Міносвіти ліквідувало Комісію з основ християнської етики (наказ)

Раніше у МОН повідомляли, що міністерство розформовує ці комісії при ІМЗО.

«Ми ставимо крапку в епопеї з науково-методичними комісіями МОН, зокрема з проблем виховання дітей та учнівської молоді.

МОН припиняє повноваження відповідних комісій, склад яких сформовано в 2011 році", — розповіла «Українській правді. Життя» очільниця МОН Любомира Мандзій.

Колишня радниця міністерки освіти та науки Олена Масалітіна додала, що експерти вже давно, з огляду на реформу, наголошували, що ці комісії — не найкращий механізм для того, щоб ухвалювати рішення про надання грифів і схвалення курсів.

Нагадаємо, що деяким 10−11 класам у 2019 році почали викладати факультативний предмет «Основи сім'ї».

Багатьом батькам не сподобалося, що їхніх дітей у «дискримінаційній та сексистській формі» навчатимуть щасливого подружнього життя та турботи про дітей, і курс вирішили переглянути.

У 2020 році «Основи сім’ї», за умови перевидання посібників, знову хочуть повернути у школи.

Так вирішив Інститут модернізації змісту освіти Міністерства освіти та науки. Через це знову розгорівся скандал. Деякі батьки продовжують вважати, що його не можна викладати в школах, інші — вимагають повернути його у програму.

Сам автор курсу Адріан Буковинський стверджує, що предмет хочуть заблокувати «певні чиновники, ліберали та антисімейні сили».

Схожі новини