Передплата 2024 «Добра кухня»

Forbes Ukraine опинився в епіцентрі скандалу через публікацію фейкового рейтингу

  • 29.05.2020, 18:15
  • 2 630

Журнал "Forbes Україна" склав рейтинг 100 найбагатших українців та потрапив через нього до скандалу. Список очолили Рінат Ахметов, Віктор Пінчук і Петро Порошенко, що не збіглося з даними "глобального" списку Forbes

Сукупні статки всіх учасників становлять $ 31,4 млрд. Про це повідомили на сторінці Forbes Ukraine в Facebook. Також російський Forbes з посиланням на перший номер української друкованої версії журналу опублікував детальну інформацію про учасників рейтингу.

Рейтинг був складений вперше з 2016 року.

Топ-10 списку найбагатших за версією Forbes Ukraine:

  • Рінат Ахметов — $ 2,8 млрд
  • Віктор Пінчук -$ 1,4 млрд
  • Петро Порошенко — $ 1,4 млрд
  • Олександр і Галина Гереги — $ 1,3 млрд
  • Геннадій Боголюбов — $ 1,2 млрд
  • Юрій Косюк — $ 1,1 млрд
  • Костянтин Жеваго -$ 1,1 млрд
  • Ігор Коломойський — $ 1,0 млрд
  • Вадим Новинський — $ 810 млн
  • Олександр Ярославський — $ 725 млн

Чому виник скандал довкола рейтингу Forbes Ukraine

Одразу після публікації цього рейтингу виник скандал через те, що список його учасників не збігається з офіційним переліком українських мільярдерів, який доступний на головному сайті Forbes.

Там у першій трійці — Ахметов, Пінчук та Боголюбов, а от прізвища Порошенка, як і подружжя Герег, серед мільярдерів взагалі нема. До того ж «глобальний» Forbes наводить інші цифри щодо статків учасників, аніж ті, які опублікував Forbes Ukraine. Окрім цього, за даними сайту Forbes в Україні 6 мільярдерів, а от Forbes Ukraine вказав, що їх 8.

Також масла у вогонь підлив той факт, що найширше в українських ЗМІ розійшлась інформація про рейтинг з посиланням саме на російський сайт Forbes, а не на сторінку Forbes Ukraine у Facebook. Чимало читачів підозрювали, що інформація про зростання статків Порошенка є фейковою.

Читайте також: Прикарпатець — на обкладинці Forbes

На ці суперечності вказали на сторінці Forbes Ukraine у соцмережі та попросили пояснити.

«Цей список погоджено з центральним офісом, це офіційний список Forbes», — заявили у Forbes Ukraine.

Скільки грошей у першої трійки

На першому місці опинився бізнесмен Рінат Ахметов, чий статок журнал оцінив у $ 2,8 млрд. «Якщо порівняти з піковим, 2013 роком, статок найбагатшого українця скоротився майже вшестеро», — зазначило видання.

На другому місці — власник групи «Інтерпайп» Віктор Пінчук із капіталом в $ 1,4 млрд. На третьому — п'ятий президент України і народний депутат від «Європейської солідарності» Петро Порошенко з $ 1,4 млрд. Він повернувся до списку доларових мільярдерів після п'ятирічної відсутності. 2014 року його статки оцінювалися в $ 1,3 млрд, 2015 року американський Forbes перестав вважати його мільярдером. Тоді ж «Forbes Україна» оцінив майно Порошенка в $ 750 млн.

Всього в рейтингу вісім осіб із капіталом не нижче за $ 1 млрд. Двоє посідають одну сходинку — подружжя Олександр і Галина Гереги, співвласники мережі гіпермаркетів «Епіцентр».

Замикає список мільярдерів Ігор Коломойський, статок якого оцінили в $ 1 млрд.

Мільйонери з IT

У дев'яти бізнесменів з рейтингу основою статку є IT. Найбагатший — засновник сервісу для систематизації файлів із кодом GitLab Дмитро Запорожець ($ 560 млн, № 13). До рейтингу увійшов співзасновник сервісу Revolut Влад Яценко ($ 300 млн, № 27). У $ 250 млн було оцінено статок кожного із засновників сервісу перевірки правопису Grammarly, 2019 року оціненого в $ 1 млрд, Олексія Шевченка (№ 35), Максима Литвина (№ 36) і Дмитра Лідера (№ 37).

До рейтингу увійшли експартнер «Газпрому» Дмитро Фірташ ($ 370 млн, № 24), голова алкогольного холдингу Global Spirits, що володіє горілчаним брендом «Хортиця», Євген Черняк ($ 295 млн, № 30).

Нагадаємо, у світі 25 мільярдерів зі списку Forbes за час пандемії збільшили свої статки в загальному на 255 млрд доларів.

Першим у світі доларовим трильйонером (тим, чий статок становить тисячу мільярдів доларів або більше) може стати власник компанії Amazon Джефф Безос.

Схожі новини