Передплата 2024 «Добрий господар»

48-кратний йокодзуна: сьогодні відбудеться онлайн-виставка, присвячена видатному сумоїсту українського походження

Українська художниця Зоя Скоропаденко, що мешкає у Монако, відкриває онлайн-виставку, присвячену видатному українцю-сумоїсту

Сьогодні, 29 травня, о 14.00 відбудеться відкриття віртуальної виставки «Сумо. Життя чемпіона» — на вебсторінці всесвітньо відомої української художниці, що мешкає у Монако, Зої Скоропаденко (www.zoiaskoropadenko.com). Ця подія проходить за сприяння посольства України в Японії і присвячена видатному японському борцю сумо українського походження — Іванові Боришку (Тайхо Кокі).

«Саме у цей день японському спортсменові виповнилося б вісімдесят років. Життя легендарного сумоїста обірвалося сім років тому, та японці досі шанують пам'ять про свого тридцятиразового чемпіона з сумо. Варто і нам українцям дізнатися більше про нашого відомого земляка, — розповіла „ВЗ“ ініціатор заходу, художниця Зоя Скоропаденко. — На виставці будуть представлені мої роботи, підготовлені під час відвідування чемпіонатів сумо та тренувань борців видатних шкіл сумо в Японії».

Іван Боришко, він же Тайхо Кокі, він же 48-кратний йокодзуна
Іван Боришко, він же Тайхо Кокі, він же 48-кратний йокодзуна

Читайте також: Де займатися спортом на карантині? На балконі!

«Ідея провести виставку, присвячену Івану Боришку, виникла ще два роки тому. Ми разом із Зоєю тривалий час працювали над нею, адже планували реалізувати цей проєкт у рамках культурної програми Олімпійських та Паралімпійських Ігор у Токіо, — пояснює другий секретар Посольства України в Японії Віолетта Удовік. — Через те, що олімпіаду перенесли, ми вирішили провести віртуальний захід на сторінці художниці. Сподіваюся, що глядачам він сподобається».

Завдяки програмному забезпеченню KunstMatrix вдалося створити 3D онлайн виставку. Доступ до неї безкоштовний і відкриється на сайті художника о восьмій годині вечора.

Довідка «ВЗ»

Іван Боришко (1940−2013 рр.) — видатний японський сумоїст українського походження, 48-кратний йокодзуна (найвищий титул і звання борця у боротьбі сумо). Японське імя — Тайхо Кокі («Великий Фенікс»). Батько — Маркіян Боришко з села Рунівщина Полтавської губернії (нині Харківська область). У 2011 р. Іван Боришко отримав орден «За заслуги» ІІІ ступеня, а у 2015 р. — титул Почесного громадянина Японії.

Схожі новини