Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Не ставив собі за мету когось образити чи принизити», - Олександр Авраменко

Відомий філолог шкодує про необачне висловлювання, яким хотів, каже, спонукати випускників краще готуватися до ЗНО

Скандал у соцмережі Інстаграм вибухнув після того, як відомий український філолог Олександр Авраменко у своєму пості заявив: на його запитання 90% випускників шкіл, які цьогоріч складатимуть ЗНО, дали неправильну відповідь. І це означає, за словами Олександра Миколайовича, що учні не читають текстів, не готуються до ЗНО, а 30 червня вийдуть з тесту і говоритимуть та писатимуть у соцмережах, що у всьому винен Авраменко, а також їхні вчителі. Будь-хто, але тільки не вони, випускники… Авраменко додав: «Знайте, що нашій країні потрібні і прибиральники, і офіціанти, і… не буду продовжувати, адже відомо, що поганих професій не буває».

Підписники в Інстаграмі розділилися на два табори. Одні дякували Олексан­дрові Авраменку за ті безцінні знання, які дає не лише з екрана телевізора, а й у соцмережах. Інші ж соромили україн­ського педагога, мовляв, «якщо всі бу­дуть вченими, то хто буде робити пече­ний хліб». І запитували: «А що, офіціанти — не люди?». Або переконували, що хо­чуть працювати там, де вистачить зарп­лати на «Бентлі». При цьому не звертаю­чи увагу на те, що на «Бентлі» без вищої освіти і без високої посади заробити не так уже й просто…

З якою метою мудрий педагог запи­сав цю фразу в Інстаграм і чи не жалкує тепер про це, журналіст «ВЗ» запитала в Олександра Авраменка.

— У мене є інтерв’ю, яке я давав для од­ного з каналів телебачення восени, його можна знайти на каналі Ютуб. У ньому я розповідав, що мені боляче дивитися на складну й страшну роботу прибиральни­ка у себе у дворі, — розповів Олександр Миколайович. — У нас комплекс бізнес-класу, і я дивлюся — жінки у комбінезонах тягають ті важелезні контейнери зі сміт­тям… Я завжди заглядаю їм у вічі, щоб привітатися і виявити свою повагу. За­вжди розповідаю, що мрію про ту епоху, коли навіть якщо не чоловіки виконува­тимуть цю важку роботу, то роботи. Про це я розповів, щоб ви зрозуміли: у мене нема упередженого ставлення до яки­хось професій чи соціального розшару­вання. Чому так сказав у цьому відео? Бо це був мотиваційний пост. Я вже близько 200 уроків провів для випускників шкіл, я їх готую, щодня викладаю уроки у со­цмережах. Це — велика праця, адже на це витрачаю дві з половиною години що­дня. Працюю з цією аудиторією, якій не­забаром складати ЗНО. І коли за місяць до нього вони на одне завдання з літе­ратури дають 90 відсотків неправильних відповідей… Я, можливо, справді емо­ційно відреагував, оскільки вболіваю за свою справу. Тому й сказав, щоб схаменулися, читали, вмикали аудіохресто­матію, врешті-решт. Бо на омріяний фах не вступиш без знань! Але є роботи, для яких не особливо потрібні знання, ска­жімо, прибирати чи працювати офіціан­том, як підпрацьовують студенти. Для цього не обов’язково треба мати осві­ту. Я навмисне наголосив у своєму ві­деоролику, що поганих професій не бу­ває! І хтось має виконувати таку роботу. Але деякі діти сприйняли це дуже боліс­но. Молоді люди, які, можливо, не дуже добре готуються, агресивно відреагува­ли на це відео. Моя мета була мотива­ційна, а за резонансом, який вийшов, то я — засмучений. Є багато постів, де мені дякують і діти, і їхні батьки, але є й ба­гато постів, які мене засмутили, а дея­кі взагалі видалив. Не можу дозволити, щоб на моїй сторінці були матюки. Або навіть такі, які відверто мене проклина­ють і бажають невиліковних хвороб… Та, як би там не було, якби прокрутити плів­ку назад, я б не робив такого посту. Зро­бив би по-іншому, оскільки це настільки зачепило якусь частину дітей. Але ніколи не ставив собі за мету когось образити чи принизити.

Схожі новини