Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Трускавці буде своя ПЛР-лабораторія

Юрій Холод обнадіяв курортних готельєрів та рестораторів

Після двох з половиною місяців вимушеного простою курорти України почали підготовку до відкриття літнього сезону. Перші кроки даються нелегко. Маємо справу саме з тим випадком, про який кажуть, що «і хочеться, і колеться». Це дуже добре видно на прикладі того, що в ці дні відбувається на трьох курортах Львіщини — у Трускавці, Моршині та Східниці.

Усі розуміють, що, сповільнивши наразі темпи, епідемія зможе відновитись з новою силою, якщо до роботи туристично-оздоровчої галузі області підійти без належної відповідальності. Водночас й інше очевидно — що таки слід повернутись до всього, що дає людям працю та поповнює бюджет.

Що належить зробити, як, аби не провокувати нових спалахів епідемії, рухатись далі? Знайти відповіді на всі ці запитання спробували учасники недавньої зустрічі з готельєрами та рестораторами Трускавця, яка відбулась на базі гірськолижного комплексу «Буковиця» в Бориславі. Зі Львова з групою фахівців приїхав заступник голови Львівської облдержадміністрації Юрій Холод. Крім нього, з підприємцями поспілкувалися міський голова Трускавця Андрій Кульчинський, депутати Львівської обласної ради від Трускавця, керівники органів місцевого самоврядування з Моршина та Східниці, представники оздоровчих, санаторних та готельних закладів, — всього близько 40 осіб.

Карантин, який мусить тривати, не повинен стати на заваді відкриття туристичного сезону, — вважають учасники зустрічі. Приїжджі повинні мати гарантії, що на обраному ними курорті — не лише якісне лікування та змістовний відпочинок отримає, а що буде не гірше, ніж вдома, захищений від небезпеки інфікувань. Готельєрів та рестораторів (деякі з яких вже з 1 червня відновлюють свою підприємницьку діяльність) зобов’язано завчасно закупити достатню кількість протиепідеміологічних засобів захисту, дотримуватись усіх рекомендацій та схвалених МОЗ України правил поведінки та дій.

Крім протоколів, за якими в умовах карантину працюватимуть всі, слід чітко знати, як потрібно буде діяти, якщо в закладах відпочинку виявлять людей з підозрою на коронавірус. Уся підготовка виявиться змарнованою, якщо прибулих на курорті не вдасться швидко протестувати, забезпечити у разі потреби їх вчасне лікування.

Юрій Холод запевнив, що регіон, в якому сьогодні є дві лікарні другого рівня для прийому хворих на коронавірус (у Стебнику та Стрию. — Ред.) невдовзі матиме свою ПЛР-лабораторію. Львівська облдержадміністрація вже звернулась до уряду. І не лише про ПЛР-лабораторію, яка сьогодні в курортному краї потрібна, як повітря, йдеться, а й про пакет пропозицій, реалізація яких дозволить оживити туристичну галузь. Діяти треба системно. Відкривати підприємцям пільгові кредити, гарантувати допомогу в компенсації оплати праці.

Йдеться також про спеціальну державну програму, за якою на санітарно-курортний відпочинок, не гаючи часу, можна буде скерувати медичних працівників, які сьогодні перебувають у «пеклі» боротьби з COVID-19, та осіб, які вже перехворіли небезпечною хворобою, саме на українські курорти.

Володимир Ключак

м. Трускавець

Схожі новини