Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Після пандемії Україна матиме перед Європою фору, - Павло Клімкін

Дипломат пророкує "епоху безладу" після пандемії COVID-19

Цей період триватиме 10−20 років і буде частково креативним, а частково складним, розповів він в інтерв'ю «Громадському».

Клімкін не вважає, що зараз глобалізація вмирає. Він навів у приклад Першу світову війну.

«Перед Першою світовою війною був сплеск технологій, сплеск товарних потоків. Потім це притиснула частково Перша світова, частково пандемія іспанки (пандемія іспанського грипу з січня 1918 року по грудень 1920 року). А потім був знову сплеск. Тому я вважаю, що глобалізація якось по-іншому структурується, але новий сплеск буде. Я в цьому плані оптиміст. Світ реструктурується. Те, що є зараз, ніколи не працюватиме. Ця система не є сталою, не є ефективною, врешті-решт є нелюдською. Але цей перехідний етап триватиме 10−20 років. Це не буде завтра або післязавтра», — пояснив колишній голова МЗС.

На його думку, на світ чекає «епоха безладу». Він зазначив, що якщо Україна звикла до нестабільності, то європейські країни — ні.

«Зараз почнеться „епоха безладу“. Частково вона буде привабливою і креативною, а частково складною. Ось ми з вами звикли в Україні до нестабільності. У нас постійно проблеми, і ми до цього звикли. А уявіть собі жителя, наприклад, Бельгії чи Франції. Для нього останні 40 років життя після падіння Берлінської стіни — це передбачувані лінійні роки», — підкреслив Клімкін.

Також колишній міністр додав, що перезапуску потребують ООН і Всесвітня організація охорони здоров'я.

«Потрібні аудит і перезавантаження. І я великий фанат того, що це має бути глобальна структура (ВООЗ) з виконавчими повноваженнями. Можливо, навіть фінансуватися за рахунок глобального податку. Зараз обговорюється ідея глобального податку на боротьбу зі змінами клімату. Чому б не виділити частину на охорону здоров'я? Деякі речі, наприклад, вакцини, могли б робитися на глобальному рівні», — підсумував Клімкін.

Схожі новини