Передплата 2024 ВЗ

МВФ погодив кредитну угоду одразу після підписання "антиколомойського" закону

Міжнародний валютний фонд і Україна дійшли згоди на рівні персоналу (staff level agreement) про нову програму фінансування stand-by для допомоги України з доланнями наслідків пандемії COVID-19.

Про це повідомляє інформаційна аґенція «Інтерфакс-Україна» з посиланням на офіс МВФ.

«Новий SBA, запитаним об'ємом SDR3,6 млрд (що еквівалентно $ 5 млрд), спрямований на забезпечення платіжного балансу і бюджетної підтримки, щоб допомогти владі усунути наслідки шоку COVID-19, одночасно консолідуючи зроблені до сьогоднішнього дня досягнення і просуваючи вперед важливі структурні реформи з метою зменшення основних вразливостей», — прокоментувала Іванна Владкова-Голлар, яка очолювала команду співробітників МВФ у переговорах з Україною.

З її слів, програма ґарантуватиме здатність України повернутися до зростання і відновити більш широкі реформи, коли криза закінчиться. Очікується, що програма stand by також стане каталізатором додаткової двосторонньої і багатосторонньої фінансової підтримки, додала Голлар.

«Угода підлягає затвердженню керівництвом фонду та радою виконавчих директорів МВФ. Розгляд радою очікується в найближчі тижні», — йдеться в релізі.

Напередодні ввечері Президент України Володимир Зеленський підписав закон про банківську діяльність (№ 2571-д) і закон із поправками до Податкового кодексу (№ 1210) — законодавчі поправки, котрі унеможливлюють повернення націоналізованого «Приватбанку» колишнім власникам. Відтак, позитивні новини зі штаб-квартири МВФ прийшли вже наступного дня після підписання «проблемного» закону.

Президент Зеленський, коментуючи погодження нової програми, сказав, що «гроші фонду спрямовуються на збереження платіжного балансу та підтримку бюджету».

Схожі новини