Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Київський анестезіолог розповів про будні медиків, які рятують людей від COVID-19

  • 22.05.2020, 14:35
  • 824

Лікар-анестезіолог інфекційної реанімації Київської міської клінічної лікарні №9 Володимир Лиходієвський розповів, у яких важких умовах доводиться працювати українським медикам та як на них вплинула пандемія коронавірусу

В аудіокоментарі для ТСН він зізнався, що на них суттєво позначається як фізичне, так і моральне виснаження через нові реалії.

«Фізичне навантаження доволі суттєве, оскільки це робота в засобах індивідуального захисту, з чим ми ніколи раніше не стикалися. І це важко фізично. Все тече по спині. Психологічне навантаження теж досить сильне. І зараз, я думаю, час про це казати — на відміну від наших європейських і американських колег, багато українських лікарів, медсестер навіть не відало про такий термін — „професійне вигорання“. Тією чи іншою мірою це професійне вигорання вже зачепило нас, адже пацієнтів багато, пацієнти тяжкі, вимогливі, складні», — розповів Лиходієвський.

За його словами, якщо раніше головною проблемою була мала кількість засобів індивідуального захисту, ШВЛ, то зараз — це час і людські ресурси.

«Зі спалахом хвороби наші лікарні почали комплектуватися багатьма девайсами, засобами, з якими треба вчитися дуже швидко працювати», — зазначає лікар.

Читайте також: «Робота її вбила»: лікарка, яка боролася із COVID-19 у Нью-Йорку, вчинила самогубство

Ще одним особливо кризовим моментом для медиків, говорить Лиходієвський, стають смерті молодих пацієнтів.

«Тому що працюючи в умовах сильної доказової бази, ти ніби намагаєшся все робити за протоколами. Переконуєш себе, що ти все робиш правильно. Але все одно воно якось погано вдається. Та я хотів би побажати всім колегам не здаватися — колись ця епідемія закінчиться, колись ця війна закінчиться», — переконаний анестезіолог.

Водночас ще одним болючим питанням для медиків, наголошує він, є недооціненість їхньої праці. «Коли навчаєшся в медуніверситеті, тобі закладають, що ти — майбутня еліта нації. Коли приходиш на роботу й отримуєш першу зарплату, а потім дивишся телевізор, де показують статки людей інших професій, наприклад, політиків, то розумієш, що еліта нації чомусь потерпає від безгрошів’я. Та я вірю, що зараз повага до медиків повернеться так само, як повернулася до військових», — поділився своїми мріями лікар.

Нагадаємо, у Харківській обласній інфекційній лікарні, куди везуть хворих на COVID-19 з усього регіону, склалася критична ситуація. Місцева влада стверджує, що медперсоналу тут цілком достатньо, а лікарі розповіли, що вже падають із ніг від утоми та змушені лікуватися за власний кошт у разі зараження інфекцією.

Схожі новини