Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Кара для курців: українська влада планує заборонити деякі види цигарок

  • 22.05.2020, 12:55
  • 917

В Україні можуть заборонити сигарети з ароматизаторами і різними смаками, а тютюнові вироби продавати тільки клієнтам у віці від 21 року

Відповідні нововведення передбачені законопроєктом № 2813, який може стати законом вже в 2020-му, говориться в матеріалі OBOZREVATEL. Крім того, змінять і вигляд упаковки: на них розмістять фотографії запалених зубів, уражених органів тощо.

Наприклад, ось такі пачки сигарет можна побачити в ЄС:

«Такі обмеження набудуть чинності 2020 року в ЄС. Я аналізував відповідний законопроєкт для одного з клієнтів. Можу сказати, що у нас безліч нововведень можуть стати навіть жорсткішими, ніж у більшості європейських країн. Наприклад, законодавець в Україні хоче дозволити продавати сигарети тим, хто досяг 21 року, тоді як у багатьох європейських країнах інші вікові обмеження: людям, старшим за 18 років, сигарети дозволені», — розповідає юрист Олександр Плахотник.

Документ також зачепить і рекламний ринок: рекламувати тютюнову продукцію в інтернеті заборонять, а в супермаркетах не використовуватимуть банери, підвіски. Завдання: зробити куріння максимально непривабливим, а саму продукцію — відразливою.

Читайте також: Уляна Супрун розповіла, чим небезпечні електронні сигарети

«Сьогодні критичною є проблема поширеності куріння серед дітей та молоді. Згідно з Глобальним опитуванням молоді щодо вживання тютюну (GYTS) 2017, в Україні 18,4% дітей 13−15 років є споживачами електронних сигарет (22,6% юнаків і 14% дівчат), 40% дітей цієї вікової групи пробували курити. Крім того, 14,9% дітей 13−15 років (17,8% юнаків і 12,1% дівчат) є споживачами тютюну», — йдеться в пояснювальній записці до документа.

Мовляв, якщо затятих курців страшними картинками на пачках не злякати, то обмеження за віком і зображення уражених органів цілком може відвернути бажання спробувати сигарети в молоді.

Схожі новини