Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Мінфіні сподіваються на долар по 30 грн?

Більш-менш стабільний курс гривні, який маємо останнім часом, схоже, тішить не усіх.

Міністр фінансів Сергій Марченко дав зрозуміти, що для бюджету було б значно краще, якби гривня знецінилась.

«Є курс гривні, на основі якого розраховувався бюджет. Зараз це курс — 30 грн. Це був прогнозний курс, він був розрахований у берез­ні. А ви розумієте, що у березні була турбулентність на валютному рин­ку. Потенційно ми хотіли б, щоб курс був такий, який ми заклали у бюдже­ті. З цим знову-таки дискусія з На­ціональним банком. І, гадаю, у нас є взаєморозуміння з цього питання», — заявив Марченко в інтерв’ю «НВ.Бізнес».

Нагадаємо, спочатку у проєкті бюджету на 2020 рік був закладений курс на рівні 27,5 гривні за долар. Однак у змінах до бюджету, які вне­сли у квітні, уже заклали курс на рів­ні 29,5 грн. Міністр фінансів не ви­ключає, що у цьому році доведеться переглядати бюджет ще раз. Ті по­казники надходжень, які маємо за­раз, не сходяться з жодними про­гнозами.

Щодо того, яким чином курс гривні може позначатись на надхо­дженнях до бюджету, все просто. Значна частина мит, яким обклада­ють імпортні товари, зафіксована у євро. Скажімо, мито на бензин — 130 євро за тонну. А ПДВ нарахову­ють на вартість бензину плюс мито. Тобто чим дешевшою буде гривня, тим більшою буде вартість імпорт­ного бензину і ставка мита. Отже, і більші надходження від ПДВ.

Схожі новини