Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

"В уряду та МОЗу відсутня стратегія масового тестування українців", - Олена Кондратюк

Нардепка від "Батьківщини" вказала на ознаки афери у справі ПЛР-тестування українців

Народна депутатка Олена Кондратюк з фракції «Батьківщина», яка через коронавірус свого парламентаря Олега Мейдича пішла на самоізоляцію у повному складі, написала про дивні оборудки у справі ПЛР-тестування українців.

«Складається враження що в уряду та МОЗу відсутня стратегія масового тестування українців. Станом на 19 травня ми на 104 місці в світі. У нас проводилося лише 5 483 тести на 1 млн громадян. У сусідній Польщі роблять 16 800 тестувань на мільйон громадян. У Франції 21 218; в США 37 316; в Іспанії 65 000», — подає Кондратюк офіційну статистику.

Далі вона висловлює здивування ситуацією з виробництвом ПЛР-тестів в Україні. «Шокує те, що Центр громадського здоров’я офіційно забракував 600 000 тестів на коронавірус однієї з приватних фірм. Ця партія тестів була закуплена в рамках державних заходів та направлена в регіони для тестування населення», — пише Олена Кондратюк.

«Мені з однодумцями вартувало значних зусиль відстояти фінансування Інституту молекулярної біології та генетики НАН України від секвестру бюджету, — розповідає вона. — Та замість того, щоб замовити ці тести в Інституті, владою підписуються контракти з приватною фірмою зі статутним капіталом 1000 грн».

«За які кошти фінансується закупівля цих тестів?, — запитує нардепка. — Чому без попередньої експертизи закупили та передали лабораторіям таку величезну партію бракованих тестів? Хто поніс за це відповідальність? Тому вимагаю від міністра охорони здоров’я Максима Степанова надати Парламенту України повну, достовірну інформацію про закупівлі та фінансування виробництва тестових систем на коронавірус та антитіла до нього».

Схожі новини