Передплата 2024 «Добрий господар»

Українцям доведеться платити за виліт з країни

  • 19.05.2020, 16:57
  • 2 661

Додатковий державний збір за виліт з аеропортів України прописано в новому законопроєкті, який підтримали нардепи

Сьогодні Верховна Рада схвалила за основу у першому читанні законопроєкт № 2424 «Про внесення змін до Повітряного кодексу України щодо удосконалення механізму справляння державних зборів за кожного пасажира, який відлітає з аеропорту України, та за кожну тонну вантажу, що відправляється чи прибуває до аеропорту України». За документ проголосували 237 нардепів.

Документом пропонується визначити на законодавчому рівні особливості стягування державного збору за кожного пасажира, який відлітає з аеропорту України, та за кожну тонну вантажу, що відправляється чи прибуває до аеропорту України.

У пояснювальній записці наголошується, що законопроєкт відповідає міжнародній практиці, у тому числі досвіду провідних держав світу (Іспанія, Велика Британія, Франція, Німеччина, Австрія, Сполучені Штати Америки, Китай, Австралія, Узбекистан та ін.), та враховує політику Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO) з питання оподаткування у сфері міжнародного повітряного транспорту.

Законопроєктом передбачено:

закріплення у термінологічному апараті (стаття 1 Повітряного кодексу України) поняття «державний збір із суб’єкта авіаційної діяльності»;

доповнення Повітряного кодексу статтею 121, якою визначаються особливості справляння державного збору за кожного пасажира, який відлітає з аеропорту України, та за кожну тонну вантажу, що відправляється чи прибуває до аеропорту України;

встановлення відповідальності за порушення порядку або строків сплати державних зборів із суб’єктів авіаційної діяльності, визначених цим кодексом.

Схожі новини