Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Як отримати допомогу безробітним: детальна інструкція від Центру зайнятості

  • 16.05.2020, 19:12
  • 808

Центр зайнятості приймає заяви дистанційно

У період карантину Центри зайнятості спростили процедуру подачі документів, дистанційно приймають заяву про надання статусу безробітного і заяву на виплату допомоги з безробіття.

Про це в інтерв’ю «Главкому» розповіла начальниця Управління надання послуг населенню Державного центру зайнятості Інна Бондіні.

«Реєстрація відбувається за певними інструкціями. Якщо у звичайних умовах потрібно було прийти до центру зайнятості, написати заяву і подати певний перелік документів, то на сьогоднішній день ми розуміємо, що люди не можуть фізично прийти до нас. Тому працюємо дистанційно. Дистанційно приймаємо заяву про надання статусу безробітного і заяву на виплату допомоги з безробіття», -пояснила начальниця.

Читайте також: У Центрі зайнятості назвали найпопулярніші професії під час карантину

Інна Бондіні повідомила про три способи подання заяв:

можна взяти бланки таких заяв біля центру зайнятості, заповнити, залишити у скриньці для кореспонденції. Далі наші працівники виймають ці документи, обробляють і телефоном зв’язуються із заявниками. В подальшому спілкування відбувається телефоном або електронною поштою.

на сайті державної служби зайнятості в розділі «Електронне подання документів» слід знайти форми цих двох заяв. На нашій сторінці є покрокова інструкція як це зробити. Заповнені заяви слід надіслати на електронну пошту обраного центру зайнятості. Вони мають бути або написані власноруч, або роздруковані і підписані у будь-який зручний спосіб.

подати заяви онлайн на сайті державних адміністративних послуг «Дія» і завірити їх електронним підписом. Якщо людина подає заяву першим чи другим способом, тоді після завершення карантину упродовж 10 днів необхідно звернутися до центру зайнятості з оригіналами документів і підтвердити, власне, правильність поданої інформації. Якщо заяви подаються через портал «Дія», туди прикріплюються відскановані документи, і якщо людина підписується цифровим електронним підписом, то подання додатково оригіналів документів через декілька днів після закінчення карантину не вимагається.

Начальниця центру зайнятості назвала причини, чому більшість людей продовжують перебувати на обліку. «По-перше, невідповідність пропозицій роботодавців вимогам шукачів роботи. Може не влаштовувати зарплата — люди розраховують на більші гроші, ніж пропонують роботодавці. По-друге, є невідповідність місця знаходження роботи і місця проживання людини: там, де потрібні фахівці, їх немає, а там, де є такі фахівці, немає відповідної роботи. Також серед претензій людей до пропозицій роботи є такі: умови праці на низькому рівні, немає соціального пакету, далеко і дорого добиратися до робочого місця, не влаштовує зміст роботи», — сказала Інна Бондіні.

Чиновниця уточнила, що статус безробітного і, відповідно, допомога з безробіття можуть бути надані винятково за особистою заявою особи. «Треба або шукати можливості доїхати до центру зайнятості, або скористатися комп’ютером з інтернетом в когось із сусідів», — сказала Бондіні.

Схожі новини