Передплата 2024 «Добра кухня»

Мовний скандал: у Кривому Розі дітей змушують вчити російську мову

  • 16.05.2020, 16:32
  • 1 417

Керівництво однієї з місцевих шкіл вирішило зробити обов’язковим вивчення російської мови

Жителі Кривого Рогу Дніпропетровської області обурилися нав’язуванням російської мови учням однієї з місцевих шкіл. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

За даними видання, керівництво навчального закладу вирішило зробити обов’язковим вивчення російської мови для учнів 5−10-х класів. Одинадцятикласникам запропонували вивчати російську факультативно. У батьківському комітеті заявили, що думку самих школярів і їх батьків при цьому не враховували. За словами представника комітету Вікторії Рудник, російську мову в закладі вирішили вивчати як другу іноземну — замість німецької.

Читайте також: Відкриють дитсадки та готелі: у МОЗ розповіли про другий етап послаблення карантину

«Батькам розповідають, що буде краще, буде легше. Але не всі батьки хочуть, багато написали заяви, що хочуть німецьку. Батьки одинадцятикласників, коли дізналися, що російська буде факультативом, написали заяви, щоб нам поставили українську або англійську, тому що їм здавати ЗНО (зовнішнє незалежне оцінювання). Нам кажуть: «Це факультатив, хочете — не ходіть», — розповіла Рудник.

У керівництві школи пояснили, що мовами освітнього процесу визначені російська та українська, з поступовим переходом на українську. При цьому на сайті закладу були опубліковані два проекти навчального плану: з вивченням двох іноземних мов і з вивченням однієї іноземної та російської. Більшість батьків в результаті виступили за другий варіант.

Схожі новини