Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Народна депутатка запропонувала скасувати один із податків: хто сяде на мілину

  • 14.05.2020, 18:35
  • 978

Депутатка фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук запропонувала знизити ставку ПДВ з 20% до 7% у вартості товарів і послуг творчої індустрії – музики, кіно, концертів, а також театрів і музеїв

Це зменшить ціну для споживачів, що має підвищити попит на такі продукти, сказала Кравчук у коментарі «Гордону». Як приклад вона навела оподаткування в країнах Європи.

«Мова про зменшення вже наявної ставки ПДВ з 20% до 7%, а в деяких випадках до нуля для діяльності та продукції у сфері креативних індустрій. Такий ПДВ існує і в європейських країнах. Якщо, наприклад, хтось купує права, музичний твір, оплачує створення фільму або іншого творчого продукту, він може платити не 20% ПДВ, а 7%, а іноді взагалі не платити», — повідомила Кравчук.

За її словами, одне із завдань нововведення — вивести частину креативної економіки з тіні. А ставка в 7% обрана тому, що вже є така пільгова ставка ПДВ, тож податковій буде простіше адмініструвати цей податок.

«Ми зараз разом із податковим комітетом розробляємо базу, які товари або послуги, яка діяльність підпадатиме під пільгове оподаткування. Культурний збір — це не додатковий податок, а навпаки, зменшення розміру податку. Це стимулює розвиток галузі та виведе її з тіні», — сказала Кравчук.

Депутатка підкреслила, що легалізація креативної індустрії дасть державі змогу більш ефективно підтримувати діячів культури.

«Ми оцінюємо, що в цій сфері разом із державними установами (театрами, музеями, бібліотеками тощо) налічується один мільйон робочих місць. Тільки в концертній діяльності — 250 тисяч місць», — пояснила політикиня.

Читайте також: Медикам, які протистоять коронавірусу, влаштували «податкові канікули»

Нардепка також повідомила, що зараз розробляється система грантів для творчих людей і компаній.

«Ми зараз збираємося вводити систему грантів і розширити перелік інституцій, через які можна отримувати гранти. Їх видаватиме не тільки Український культурний фонд, а й Держкіно або Агентство з туризму. Гранти допоможуть людям творчим, які вимушено не працюють, просто протриматися. Це державна допомога. І ми зараз у цій сфері змінюємо законодавство й намагаємося не тільки прописати, хто і як зможе отримати гроші, але й щоб державні гроші в цій сфері звільнялися від оподаткування», — підсумувала Кравчук.

Нагадаємо, українці зобов'язані до 1 червня заповнити декларації та сплатити податок за перший квартал. Йдеться про тих платників податків, хто отримує додатковий прибуток.

Схожі новини