Передплата 2024 «Добра кухня»

Уся справа в гормонах: вчені з'ясували, які чоловіки частіше вмирають від COVID-19

  • 14.05.2020, 18:15
  • 7 757

Учені встановили, що чоловіки з низьким рівнем тестостерону частіше помирають від COVID-19, ніж чоловіки з високим рівнем цього гормону

Як повідомляє DailyMail, в Університетській клініці Гамбург-Еппендорф провели дослідження, в якому перевірили 45 пацієнтів із коронавірусом. 35 із них чоловіки, 10 — жінки. Пізніше від вірусу загинули 9 чоловіків і 3 жінки.

Ученим вдалося встановити взаємозв'язок — у чоловіків із низьким рівнем тестостерону (їх було 68,6%) з більшою ймовірністю траплявся цитокіновий шторм (тобто стан, коли імунна система атакує організм). Це досить небезпечна реакція, яка має високий відсоток летальності. Тестостерон у такому випадку допомагає регулювати імунну відповідь організму.

Професор Гюлса Габріель, який брав участь у дослідженні, підтвердив цю інформацію й повідомив, що в більшості померлих чоловіків було виявлено знижений рівень тестостерону.

Читайте також: Які групи крові чутливіші до COVID-19? Нове дослідження

«Низький рівень тестостерону в чоловіків, мабуть, є фактором ризику важких і навіть смертельних випадків. Водночас у чоловіків із нормальним рівнем тестостерону не починається цитокіновий шторм, а отже, вони мають більше шансів вижити», — заявив професор.

Нагадаємо, майже у всіх людей, що перехворіли на COVID-19, виробляються антитіла, зокрема й ті, що відповідають за тривалий захист організму.

Схожі новини