Передплата 2024 «Добра кухня»

«Окупація тільки зміцнилася», - Посол України в Австрії про ситуацію на Донбасі

Олександр Щерба розповів журналісту провідної газети Тіроля „Tiroler Tageszeitung“ про ситуацію на Донбасі.

Зокрема, за словами українського посла, ситуація на Донбасі «не змінилася на краще».

«Найбільшим успіхом були з часу паризького саміту два обміни полоненими. Інші домовленості не були реалізовані. На лінії фронту щотижня обстріли та загиблі. Окупація протягом минулого року лише зміцнилася: тисячі отримали російські паспорти. Підібрані Москвою люди перебувають при владі. Росія хоче, щоб так було і далі, після реалізації Мінських домовленостей. Україна, з іншого боку, хоче завершення окупації, а не окупації в новій обгортці».

На запитання журналіста: «Москва вимагає від Києва закріпити у Конституції особливий статус районів у Луганській та Донецькій області, провести вибори у цьому регіоні та почати прямий діалог. У чому тут полягає проблема?», пан Щерба відповів: «Проблема та сама, що і раніше: Київ хоче миру в Україні, а Москва хоче контролю над Україною. Москва готова дати нам мир, якщо на нашій території будуть російські анклави та якщо обрані, профінансовані та озброєні Росією маріонетки отримають статус незалежних партнерів по діалогу. Від нас очікується, щоб ми бачили поразку як компроміс та навіть вітали її. Маємо змиритися з тим, що Росія офіційно піде, але де-факто назавжди залишиться. Таку несправедливість Україна навряд чи зможе прийняти — ні емоційно, ні політично».

«Прірва між Україною та Росією лишається глибокою. Солдатські могили надто свіжі, і їх стає все більше. А найважливіше: не видно готовності Росії іти назустріч», — підсумував український дипломат.

Схожі новини