Передплата 2024 «Добрий господар»

Тримати під вартою. Суд заочно заарештував Януковича у справі про розстріли на Майдані

Експрезидента підозрюють в організації шляхом перевищення влади переслідувань та вбивств учасників масових акцій протесту 18-20 лютого 2014 року у Києві та інших містах України.

Печерський райсуд Києва задовольнив клопотання прокурорів про запобіжного заходу екс-президенту Віктору Януковичу у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.

Відповідне рішення зачитав на засіданні суддя Олексій Соколов, — повідомляє УНІАН.

«Клопотання задовольнити, застосувати до підозрюваного Януковича Віктора Федоровича… запобіжний захід у вигляді тримання під вартою», — зазначив суддя.

Януковича підозрюють в організації шляхом перевищення влади переслідувань та вбивств учасників масових акцій протесту 18−20 лютого 2014 року у Києві та інших містах України.

Зокрема, за ч. 3 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб або злочинною організацією за попередньою змовою); ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство двох і більше осіб способом, небезпечним для багатьох осіб за попередньою змовою у складі організованої групи); ст. 340 (незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, демонстрацій); ч. 3 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень); ч. 2 ст. 121 (умисне тяжке тілесне ушкодження).

24 січня 2019 року Оболонський райсуд Києва заочно визнав Януковича винним у державній зраді та пособництві у веденні агресивної війни, засудивши його до 13 років позбавлення волі. Разом з тим суд не визнав доведеною провину експрезидента в посяганні на територіальну цілісність України. Янукович не брав участі у судовому процесі. Після втечі з України в лютому 2014 року він проживає в Росії. Експрезидент є фігурантом ще кількох проваджень.

4 травня 2020 року Печерський райсуд Києва обрав Януковичу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою у кримінальному провадженні від 7 листопада 2017 року за фактом захоплення державної влади (ч. 1 ст. 109 Кримінального кодексу України).

У вказаному кримінальному провадженні розслідують обставини захоплення Януковичем у вересні-жовтні 2010 року державної влади шляхом вчинення дій, спрямованих на незаконне збільшення обсягу його владних повноважень як президента України. Тоді Конституційний суд відновив дію Основного Закону в редакції 1996 року, визнавши порушення процедури при внесенні парламентом змін до Конституції 8 грудня 2004 року. 22 лютого 2014 року Верховна Рада своєю постановою відновила дію Конституції 2004 року.

Схожі новини