Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Державний "фейк": Ляшко зізнався, для чого країна закривала парки на карантин

  • 10.05.2020, 17:35
  • 4 467

Закривати парки та сквери на період карантину задля недопущення поширення нового коронавірусу COVID-19 з точки зору епідеміології не було потреби. Ці заходи застосували, щоб психологічно вплинути на українців і показати масштаби небезпеки, яку може завдати невидима інфекція

Про це заявив заступник міністра охорони здоров'я — головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко в ефірі «Україна 24», передає ТСН.

«Чому ми не можемо запускати віддразу громадський транспорт? Не стільки мене турбує проблема інфікування в громадському транспорті, скільки внутрішня міграція населення. Замість того, щоб ізолюватись, люди, маючи транспорт, який буде вільно пересуватися, будуть навіть без нагальної потреби відвідувати певні місця, тобто на ті ж ринки „для екскурсії“ поїдуть люди похилого віку. Ми знаємо, як це відбувається. Тому велика міграція призводить до порушення всіх принципів карантину», — наголосив Ляшко.

Читайте також: Ляшко розповів, коли найчастіше госпіталізують хворих на коронавірус

Закриття парків, дезінфекцію доріг проводили швидше для психологічного ефекту.

«Коли ми закривали свого часу парки і робили обприскування доріг — це було питання не стільки впливу на епідеміологічну ситуацію, скільки на психологічний стан населення. Закриття парків створило відчуття, що небезпека існує, тому люди більш сумлінно дотримувалися карантину», — пояснив головний державний санітарний лікар.

Цю практику психологічного впливу запозичили в інших країн.

«Коли я аналізував ті заходи, які впроваджувалися в Китайській Народній Республіці, а потім в Італії, також спочатку думав, а навіщо вони це роблять. Адже якщо це краплинна інфекція, то у парках можна спокійно гуляти. Однак потім все стало зрозуміло. Епідеміологи інших країн розповіли, що для людей треба створити певний психологічний ефект, бо вони не відчувають загрози від невидимого ворога. Саме завдяки цьому психологічному ефекту в людей з'являлося відчуття небезпеки і бажання дотримуватися карантинних заходів, які запроваджувалися урядом», — сказав Ляшко.

Схожі новини