Передплата 2024 ВЗ

9 травня - День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

  • 09.05.2020, 08:35
  • 1 938

У суботу, 9 травня, в Україні відзначають День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні – державне свято, яке було встановлено 2015 року в результаті ухвалення закону "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років"

У суботу, 9 травня, в Україні відзначають День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні — державне свято, яке було встановлено 2015 року в результаті ухвалення закону «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939−1945 років», інформує OBOZREVATEL.

Свято прийшло на зміну радянському Дню Перемоги, який святкувався в СРСР, а потім і в Україні до 2015 року.

У новому святі акцент перенесено з історії військових дій на історії конкретних людей, а його зміст — не в святкуванні, а у вшануванні, в переосмисленні подій Другої світової війни. Символом пам'яті відтепер є червоний мак, а радянську символіку використовувати не рекомендується. Також в Україні відмовилися від терміну «Велика вітчизняна війна».

І хоча дискусії про доцільність святкування Дня перемоги в дату, встановлену Радянським Союзом, тривають і все частіше пропонується змістити акцент саме на День пам'яті та примирення 8 травня, 9 травня незмінно залишається вихідним днем у нашій країні. У 2020 році вихідним на честь свята є понеділок, 11 травня.

Читайте також: 8 травня у світі відзначають День пам'яті та примирення: історія та символізм дати

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський 8 травня на Луганщині вшанував пам'ять загиблих у Другій світовій війні.

Схожі новини