Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

"Єдиною відповіддю на путінську пропаганду є правда", - Адам Міхнік

Польський громадсько-політичний діяч, журналіст, дисидент і політв'язень часів ПНР Адам Міхнік заявив, що єдиним способом протидії кремлівській пропаганді є поширення історичної правди

Про це повідомляє Еспресо.TV.

При цьому Міхнік наголосив, що перекручування історії у кожній країні на свій лад не є ефективною протидією російській пропаганді, назвавши такий підхід «путінським мисленням».

«Для мене єдиною відповіддю на брехливу путінську пропаганду є правда. І я говорю про це тим гучніше, бо в моїй країні, в Польщі, цю правду фальшують. Насправді зовсім в інший бік, аніж у Москві, певна річ, бо в Москві пропагується сталінська версія Другої світової. У Польщі — ні. В Польщі говорять по-іншому: що поляки завжди в історії були безневинними і завжди були кривджені іншими, і нічого закинути нам неможливо. А якщо хтось пригадає якусь пацифікацію церков, українських сіл, „лавкове ґетто“ євреїв, то одразу стаєм ворогом Польщі, оголошується антипольським. Але це путінське мислення. Як Путін ухвалив закон про те, що заборонено говорити те чи інше про історію, те саме зробив польський уряд, польська адміністрація. І це вбивча річ, яка формує державну брехню», — сказав Міхнік.

Читайте також: «Качинський хоче розмовляти з Порошенком мовою, якою Ян ІІІ Собеський розмовляв із Хмельницьким«

Адам Міхнік зазначив, що у польсько-українських стосунках шовіністична риторика також шкодить державним інтересам.

«І в польсько-українських справах історію часто-густо використовують як інструмент для націоналістичної, шовіністичної політики, що шкодить польським інтересам. Бо в інтересах Польщі є дружні, добрі стосунки з Україною. Натомість якщо завжди говорити, що українці постійно мусять вибачатися за Бандеру, за Волинь, за УПА і ще невідомо за що, то це мова конфлікту, а не примирення. Певна річ, історики повинні мати змогу для дослідницької роботи. І навіть якщо ця робота неприємна чи для польського, чи для українського читача, вона мусить мати право на існування. Поляки й українці мають право на правду про свою історію. Навіть тоді, коли ця історія сумна і має чорні плями. Ми, поляки, маємо чимало чорних плям у нашій історії. Я не люблю пригадувати українцям їхні чорні плями, залишаючи це своїм українським колегам. Я схильний займатися польськими чорними плямами. І ми це робимо», — додав Міхнік.

Схожі новини