Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Під час епідемії контролери зривають із “зайців” джек-поти

Пасажиропотік зменшився щонайменше у п’ять разів, тож з міської скарбниці за кожен кілометр їзди трамваю доплачують по 20-25 гривень

Під час карантину усі пільги на проїзд у громадському транспорті скасували. У трамваях та тролейбусах активізувалися контролери. Зараз у місті Лева працює 37 контролерів, а після карантину їх обіцяють у рази більше. У час суворих обмежень, пов'язаних з пандемією коронавірусу, контролери Львова виписують по 100−110 протоколів щодня (штраф за проїзд без квитка — 100 гривень). Добова виручка за «зайців» — 12 тисяч гривень. Про це сказав для «ВЗ» керівник ЛКП «Львівелектротранс» Андрій Свіщо (на фото).

«Усі наші контролери одягнені у професійну форму, — каже пан Свіщо. — Також кожен має персональний металевий жетон і посвідчення. Це необхідно для того, щоб пасажир був переконаний: квитки перевіряє саме контролер, а не якийсь шахрай. До карантину контролери виписували удвічі більше квитанцій на порушників. Але пасажиропотік тоді був у щонайменше уп'ятеро більшим. Середня зарплата контролера — 12 тисяч гривень в місяць, ставка — 9 тисяч „на руки“. Якщо працює добре і виходить в нічні зміни та у вихідні (кожен працівник має GPS-датчик. — Авт.), може мати ще плюс 2−3 тисячі гривень премій і надбавок».

За його словами, у контрольній службі «Львівелектротрансу» порівну працює чоловіків та жінок. Але є певна особливість — «зайці» більше слухають саме жінок-контролерів, не конфліктують з ними і сплачують штраф на місці. «Часто в наших жінок-контролерів кращі показники, ніж у чоловіків, — продовжує розмову Андрій Свіщо. — Це можна пояснити психологічним ставленням пасажирів саме до жінок у формі контролера. Якщо порушника в салоні затримує чоловік-контролер, то є значно більше приводів викликати на місце поліцію, щоб сплатити штраф».

Незважаючи на карантин та обмеження кількості пасажирів в салоні електротранспорту, є чимало пенсіонерів, які просто катаються по маршруту. Деякі з них просто не платять… Андрій Свіщо каже, з такими пасажирами контролери мають серйозну розмову, просять сидіти вдома, якщо на це немає гострої потреби. Та якщо пенсіонер пообіцяв сидіти вдома і наступного дня потрапляє контролерам вдруге, доводиться виписувати 100 гривень штрафу. «Кожен має зрозуміти: за проїзд у транспорті треба заплатити, бо інакше він просто зупиниться, — зазначає керівник „Львівелектротрансу“. — Через „зайців“ ми не зможемо платити людям зарплату і за електрику, чи за ремонт тролейбусів і трамваїв. У період карантину транспорт працює для людей, які забезпечують життєдіяльність міста».

На час карантину «на лініях» працює 65 трамваїв і 50 тролейбусів. Після епідемії містом їздитимуть 88 трамваїв і 65 «рогатих».

Схожі новини