Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Справи проти Порошенка, які ініціює Портнов, координуються в офісі Зеленського, - адвокат Ілля Новіков

Без впливу Офісу Зеленського ДБР та Генпрокуратура не виявляли б такої активності у провадженнях проти п’ятого президента Петра Порошенка, які відкриті за заявами Андрія Портнова.

Про це в інтерв"ю виданню «Ліга» заявив адвокат Порошенка Ілля Новіков.

«В широкому сенсі наш опонент — це Офіс президента. Без його впливу і координації ДБР і ОГП не виявляли б такої активності за заявами Портнова. Я абсолютно не розглядаю Андрія Портнова як самостійного від Офісу президента гравця в цій історії», — зазначив Ілля Новіков.

«Генпрокурор — фігура не самостійна. Я маю на увазі пані Венедіктову. Я так говорю на основі того, як виглядала комунікація напередодні відставки Рябошапки і після призначення Ірини Вікторівни Венедиктової», — нагадав адвокат п’ятого президента.

«Вона як в статусі в.о. керівника ГБР, так і зараз, не приховувала бажання висунути підозру. Іронія в тому, що на посаді в.о. директора ДБР Венедиктова просила генпрокурора Руслана Рябошапку підписати підозру Петру Порошенку, яку Рябошапка потім після звільнення публічно назвав юридичним трешем. А зараз, зайнявши його місце, вона має можливість сама її підписати, але чомусь не наважується це зробити. Очевидно, розуміє, наскільки це погано написаний документ, і чим їй загрожує підписання», — вважає Новіков.

Ілля Новіков також нагадав, що у Панамі відкрите кримінальне провадження проти Портнова через неправдиві свідчення проти Порошенка.

«Це провадження в живому стані, Портнов подавав клопотання про його закриття, але воно не було задоволено. У Панамі інші графіки роботи — вони більш оперативні, ніж у ДБР, але все одно кожне питання потребує тижнів. Наскільки я пам'ятаю, в кінці лютого суд відмовив Портнову у закритті провадження. Справу порушено нашими колегами в Панамі за заявою про дачу Портновим неправдивих свідчень суду. Портнов представив аффідевіт (письмове свідчення або заява особи, що виступає в ролі свідка при неможливості його особистої явки. — Ред.). У Панамі — це повний аналог свідчення в залі суду. Наші панамські колеги ставлять питання про виклик Портнова на допит, а в разі його неявки — оголошення в розшук», — пояснив Ілля Новіков.

Схожі новини