Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Експапа Римський заявив, що його хочуть «змусити мовчати»

Бенедикт XVI (Йозеф Ратцінґер) пояснює це невдоволенням його критикою змін у католицькій церкві

Бенедикт XVI, який був Папою Римським із 2005 по 2013 рік, звинуватив своїх опонентів у намаганні «змусити його мовчати», оскільки він різко висловлюється проти реформ, які нині відбуваються в католицькій церкві.

Про це йдеться в офіційній біографічній книзі «Бенедикт XVI — Життя», яка вийшла з друку в Німеччині 4 травня, повідомляє RFI з посиланням на німецьке інформагентство dpa, яке оприлюднило уривки з видання.

У книзі, серед іншого, стверджується, що Бенедикт XVI (при народженні мав ім’я Йозеф Ратцінґер) став жертвою «злоякісного спотворення дійсності» через його втручання в теологічні дискусії в католицькій церкві.

«Я б волів не розбиратися в справжніх причинах того, чому люди хочуть змусити мене мовчати», — йдеться в біографічній книзі.

Бенедикта XVI вважають прихильником більш традиціоналістського підходу до церкви. Під час перебування на посаді Папи Римського його часто критикували за консервативну позицію щодо ісламу та суспільних питань.

Так, у книзі «Бенедикт XVI — Життя» колишній Папа Римський стверджує: «Століття тому будь-хто вважав би за абсурд говорити про гомосексуальні шлюби. Нині ж їхніх противників відрізають від суспільства. Те саме — і щодо абортів чи створення людського життя в лабораторіях».

Нагадаємо, ще в 2016 році Папа Римський Франциск заявив, що Римо-католицькій церкві слід попросити вибачення у гомосексуалів за своє колишнє ставлення до них.

Крім того, Бенедикт XVI часто висловлювався з приводу дій свого наступника — Папи Римського Франциска.

Так, у січні 2020 року вийшла книга «З глибини наших сердець» за підписом Бенедикта, де критикувалася ідея про скасування целібату — тобто одружені чоловіки не можуть бути священниками. Франциск, натомість, вважав, що скасування целібату — це один зі способів забезпечити достатньо священників у малозаселених районах.

Після конфлікту Бенедикт XVI відкликав своє ім’я з обкладинки, вступу й висновку книги.

Схожі новини