Передплата 2024 «Добра кухня»

Райони Львівщини скинулися на боротьбу з коронавірусом. Наскільки добровільно?

Львівська облдержадміністрація звернулася до органів місцевого самоврядування Львівщини з проханням фінансово допомогти лікарням, які визначені базовими для лікування пацієнтів з коронавірусом

Про це йдеться у повідомленні на сайті ЛОДА. Адже щоб забезпечити медперсонал предметами захисту, створити умови для лікування хворих на коронавірус, потрібні чималі кошти. На звернення ЛОДА відгукнулися майже всі органи місцевого самоврядування Львівщини.

Відтак, вдалось акумулювати понад 34 млн грн, з них до обласного бюджету надійшло 19 млн грн. Передали власний фінансовий ресурс міста Львів — 7 млн грн, Трускавець — 1,5 млн грн, Дрогобич — 0,8 млн грн, Червоноград і Стрий по 0,3 млн грн, райони Жовківський — 2,2 млн грн, Золочівський і Яворівський — по 2 млн грн, Сокальський — 0,9 млн грн, Городоцький — 0,7 млн грн, Бродівський, Буський, Кам’янка-Буський, Миколаївський, Перемишлянський, Пустомитівський, Сколівський — по 0,5 млн грн, об’єднані територіальні громади Славська — 1 млн грн, Магерівська — 0,8 млн грн, Зимноводівська — 0,7 млн грн, Підберізцівська — 0,5 млн грн, решта — до 0,3 млн грн.

Наскільки добровільними були ці внески? «Питання на засипку»! Адже районні бюджети і бюджети малих міст зараз потерпають від кризи та карантину. Надходження від малого бізнесу вже два місяці як припинилися, адже практично всі підприємства закриті. Очевидно, тиск на райони все ж таки був… Але який район в цьому зізнається?

У свою чергу, заступник голови Львівської ОДА Іван Собко у розмові з «ВЗ» наполягає, що райони виділили ці кошти абсолютно добровільно.

«7 млн місто Львів передало в обласний бюджет для Львівської обласної інфекційної лікарні — для закупівлі апаратів ШВЛ, — сказав Іван Собко. — Але загалом місто Львів на боротьбу з коронавірусом виділило більше 170 млн грн. Але ті 34 млн грн. — це виключно кошти обласного бюджету. Це не є якась „обдирайлівка“ районів. Адже сформовані медичні установи, які є „першою лінією“, що приймає усіх ковідних хворих. Основне навантаження несе з усієї Львівської області Екстрена медична служба, яка працює у посиленому режимі і довозить важких хворих у Львівську інфекційну лікарю. А також ще чотири медзаклади, які працюють у посиленому режимі: Львівська інфекційна лікарня, Винниківський госпіталь, Центр легеневого здоров’я у Львові на Сихові, 8-ма лікарня у Львові. „Друга лінія“ в нас поки що не задіяна, бо „перша лінія“ справляється. І для того, щоб максимально підготувати ці чотири медзаклади, ми звернулися з проханням до місцевих громад — якщо є можливість, щоб вони теж допомогти коштами. В першу чергу, для апаратів ШВЛ. Ми з обласного бюджету виділили 66 млн грн. загалом на обладнання. Це монітори, апарати ШВЛ, кисневі маски, засоби індивідуального захисту. В інфекційну лікарню також вже закуплений один апарат ШВЛ, а ще два або три мають закупити до 12 травня. Один апарат ШВЛ коштує від 800 тисяч до 1 мільйона 200 тисяч гривень. Тобто це не проблема тільки обласного чи державного бюджету, це проблема спільна. Тому громади і дали ті кошти. Ми їх не змушували давати. Вони самі, розуміючи відповідальність, розуміючи, що насувається пандемія, поділилися тими невеличкими коштами — 500 тисяч, 700 тисяч, мільйон — хто скільки, долучилися. І ми ті кошти скерували на наші обласні установи. Кожен головний лікар кожної установи готовий відзвітувати з цього питання».

— Чи не будуть з цих коштів виплачувати обіцяні 300% надбавки для медиків?

— Жодним чином! Зараз багато хто маніпулює, накручує ситуацію. Я офіційно вам заявляю — 20 млн грн. з обласного бюджету ми в березні виплатили медичним установам (крім 8-ї лікарні, бо 8-му лікарню фінансувало місто Львів окремо) для цих надбавок. 30 квітня голова ЛОДА підписав розпорядження про виплату 5 млн 300 тис грн. премії двом установам, які мали станом на березень ковідних хворих: інфекційній лікарні і Екстреній медичній допомозі. Це по 300%. І за квітень Національна служба здоров’я України розробляє зараз методологію і порядок оплати коштів тим медичним закладам, які теж працюють чи працювали у квітні з ковід — по 300% премії. Тому говорити про те, що держава перекинула на місцеві бюджети виплату тих 300% - це не відповідає дійсності. У вівторок, 5 травня, ці кошти вже будуть перераховуватися на ці медичні установи. Ми ставимо собі завдання, щоб уже у середу-четвер ці гроші були в людей на картках. Наголошую — лише тим медичним закладам за березень, де медики працювали з ковідними хворими.

Схожі новини