Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Ціни підскочать: аналітики очікують карколомних змін на нафтовому ринку

  • 01.05.2020, 17:35
  • 1 257

Світові ціни на нафту в найближчій перспективі можуть злетіти з до -50 за барель (марка Brent), вартість бареля WTI може вирости від ,9 до -25

Такий прогноз озвучив керівник відділу аналітики Forex Club Андрій Шевчишин, інформує OBOZREVATEL. «На тлі збільшення попиту і зниження обсягів видобутку можна очікувати продовження зростання цін на нафту до 35−40 доларів за барель марки Brent і до 20−25 доларів за WTI», — прогнозує експерт.

Ціни на нафту продовжують активно зростати, хоча темпи підйому трохи сповільнилися — з більш ніж 30% напередодні до 8% по нафті марки Brent у четвер, 30 квітня. Приводом для зростання стало несподіване скорочення запасів палива в сховищах США (на 3,6 млн барелів, тоді як очікувалося їх скорочення тільки на 2,5 млн).

І тепер основним фактором, який продовжить впливати на ринок нафти, стає відновлення попиту на нафту, хоча раніше учасники ринку чекали його різкого скорочення через пандемію коронавірусу. Свій внесок в зростання цін на нафту внесла і Норвегія, яка вирішила скоротити видобуток на 250 тисяч барелів на добу.

Читайте також: Мінус 0,05 долара. Нафта WTI уперше в історії здешевіла нижче нуля

З одного боку, падіння цін на нафту призводить до того, що на світових ринках знижуються ціни на газ, бензин, які імпортує Україна. Економія, за оцінками НБУ, складе близько $ 5 млрд. Але з іншого боку, з часом слідом за нафтою падають і інші сировинні ринки.

«Для України це, звичайно, позитив, оскільки ми є нетто імпортером. Тому зниження цін на нафту позначиться зниженням цін на бензин, газ і паливо. Також очікуємо зниження вартості комунальних тарифів», — розповідає Шевчишин.

Наприклад, вартість газу на відкритому ринку з урахуванням ПДВ з лютого по березень упала на 28%. Так, якщо ще в минулому місяці блакитне паливо продавалося за 5,7 тис. грн за тисячу кубометрів, то в березні ціна склала вже 4,1 тис. грн.

Схожі новини