Передплата 2024 «Добрий господар»

Кількість смертей від COVID-19 може суттєво перевищувати офіційні дані - дослідження

  • 30.04.2020, 19:14
  • 694

Кількість смертей через інфікування коронавірусною хворобою може на 60% перевищувати офіційні дані.

Такими є результати аналізу статистики смертності, проведені виданням Financial Times (FT).

Під час дослідження було проаналізовано показники смертності у 14 країнах в різні періоди часу, зокрема під час пандемії.

За даними аналізу FT, загальна кількість смертей під час пандемії порівняно з аналогічним періодом попередніх років зросла на:

90% - Італія

60% - Бельгія

51% - Іспанія

42% - Нідерланди

37% - Велика Британія та Уельс

34% - Франція

29% - Швейцарія

18% - Швеція

12% - Австрія

10% - Португалія

Загалом у всіх проаналізованих країнах, окрім Данії, кількість випадків смерті набагато перевищує кількість випадків загибелі від коронавірусу.

Крім того, для підрахунку «надлишкових» смертей у FT порівняли летальні випадки, спричинені різними факторами, у місцях, де відбувся спалах коронавірусу, в період березня-квітня 2020 року зі середніми показниками смертності за аналогічний період у 2015 — 2019 роках.

При цьому від COVID-19 в тих же місцях і періодах часу офіційно зареєстровано 77 тисяч. Статистика показує, що нормальні рівні в цих місцях перевищенні на 122 тиcяч смертей.

Автори не відкидають, що деякі з цих смертельних випадків можуть бути спричинені не коронавірусом, а наслідками інших недуг.

Проте надлишкова смертність найбільше зросла там, де були зафіксовані найактивніші спалахи COVID-19.

Аналогічні підрахунки були проведені по мегаполісах та окремих регіонах.

Згодом йде Нью-Йорк зі збільшенням на 200% і Мадрид з ростом на 161%.

У регіоні, прилеглому до італійського міста Бергамо, зафіксоване найгірше зростання на міжнародному рівні — рівень смертності перевищив нормальний рівень на 464%.

Автори зазначають, що точність офіційної статистики смертності від вірусу обмежена тим, наскільки ефективно країна перевіряє людей для підтвердження випадків.

Схожі новини