Передплата 2024 «Добра кухня»

За Конєва: російські спецслужби готують теракт у столиці Чехії

  • 28.04.2020, 10:15
  • 1 198

Йдеться про помсту Росії за демонтаж пам’ятника маршалу Конєву в чеській столиці

Мер Праги Зденек Ґржіб (Zdeněk Hřib) підтвердив інформацію, що поліція надала йому додаткову охорону. «Охорону надано мені чеською поліцією. Щодо їхнього рішення я не можу говорити про причини і заходи, які вони вживають», — сказав Ґржиб.

Як повідомило видання České noviny, мерові Праги надали додаткову охорону у зв’язку з загрозою теракту з боку російських спецслужб. Окрім нього, поліційну охорону отримали старости празьких районів Прага-6 та Ржепориє — Ондржей Коларж (Ondřeje Kolář) і Павел Новотний (Pavel Novotný). Загроза їхньому життю й безпеці виникла після демонтажу пам'ятника маршалу Конєву в столиці Чехії та перейменування площі «Під каштанами», де розташоване російське посольство, на площу Бориса Нємцова.

Читайте також: Помстилися за Конєва. У Москві напали на посольство Чехії

Напередодні чеський часопис Respekt повідомив із покликом на джерела, близькі до чеських силовиків, що Росія могла готувати замах на згаданих політиків у Празі. За інформацією видання, з Росії до Праги три тижні тому прибув пасажир із дипломатичним паспортом, в його портфелі могла бути смертельна отрута рицин. Його зустрів автомобіль з російськими дипломатичними номерами і відвіз у посольство РФ.

Чеська розвідка подала відповідні дані уряду. Міністр закордонних справ Чехії Томаш Петрічек (Tomáš Petříček) викликав російського посла Олександра Змєєвського і прямо сказав, що чехи «знають про ваші плани», попередив про неприпустимість завдання будь-якої шкоди чеським політикам.

Нагадаємо, що третього квітня в окрузі Прага-6 демонтували пам'ятник радянському маршалу Івану Конєву.

Схожі новини