Передплата 2024 ВЗ

Україну чекає друга хвиля COVID-19: невтішний прогноз імунолога

  • 27.04.2020, 11:57
  • 1 071

Процедура відновлення економіки і скасування карантину в Україні та світі буде прискореною, оскільки фахівці працюють над вакциною, яка повинна захистити людей від коронавірусу. Разом з тим, друга хвиля COVID-19 цілком можлива.

Про це розповів відомий лікар-інфекціоніст, імунолог Ігор Марков, передає «Апостроф». За його словами, на сьогоднішній день, Україна йде по більш пологим шляхом розвитку пандемії, на відміну від США і Іспанії.

«Я думаю, що Україна добереться до її кінця, як і всі інші країни. Я оцінював її тривалість, максимум, до 12 тижнів, тобто поступово до середини літа все повинно запрацювати, якщо не буде другої хвилі», — пояснив він.

Читайте також: «З першого етапу на третій»: у МОЗ назвали умову скасування карантину

Як видно по китайському місту Харбін, куди повернулася велика група китайців з Росії і привезла свіжий вірус, друга хвиля COVID-19 цілком можлива. Коронавірус поводиться інакше ніж вірус грипу, який носить сезонний характер.

«COVID-19, на жаль, не має сезонності. Вона може тліти і давати нові спалахи і хвилі протягом цілого року. Якщо в країнах, які пережили першу хвилю, трапиться і друга, то, безумовно, те ж саме чекає і Україну», — зазначив медик.

На думку Маркова, карантинні обмеження призвели до критичного стану економіки, тому вирішення проблеми — у винайденні вакцини.

«Зараз економіка всього світу знаходиться на такому дні, що її треба оживляти. Глобально проблема може бути вирішена після введення вакцинації. Думаю, це станеться найближчим часом, тому що процедура повинна бути прискорена. При «свинячому грипі, у 2008 році вакцина з'явилася через два місяці після початку епідемії», — резюмував Марков.

Схожі новини