Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Режим вільного падіння. Фінансист про українську економіку часів карантину

Ще до початку карантину іноземні інвестори втратили інтерес до капіталовкладень в Україну. Наразі ж у нас має місце початок згубного сценарію вільного падіння (free fall)

Такої точки зору дотримується фінансист, колишній голова Держрезерву України Вадим Мосійчук, про що він заявив в етері програми «Студія Захід» з Антоном Борковським, яка 25 квітня 2020 року вийшла на Еспресо.TV.

Насамперед йдеться про відсутність ключових управлінських ланок і, як наслідок, припинення ефективної діявльності цілих галузей, зазначив він.

«Падіння розпочалося в третьому кварталі (2019 року — ред.). Безумовно, воно розпочалося на рівні рішень державних службовців, політиків. Це зрозуміло, бо прийшла нова команда, але треба не тільки швидко міняти людей, треба і розвивати. А скоро вже буде 9 місяців, як повноцінно нова команда працює — з вересня місяця — й ми бачимо вакантні посади не тільки на рівні окремих топ-чиновників, керівників окремих органів чи адміністрацій на місцях, але й на рівні міністерств. Ви ж подивіться — досі міністра енергетики не призначено. А що ми бачимо в енергетиці? …Ми бачимо не тільки зупинку окремих теплоелектростанцій, вугільних шахт і атомних блоків, але й дуже величезні проблеми на рику відновлюваної енергетики, куди фактично грошові потоки вже не надходять. І з цим зіткнулися не тільки великі сонячні чи вітрові станції. Це торкнулося безпосередньо людей, котрі встановлювали за свої кровні кошти — повірили державі й встановлювали — сонячні станції. І зараз ці кошти вже не надходять по областям», — розповів експерт.

«Якщо йде зупинка грошового обігу між суб'єктами господарювання — це фактично параліч економіки, колапс», — наголосив Мосійчук.

Іншими наявними зараз в Україні суттєвими ознаками вільного падіння економіки він називає скорочення і повне згортання банками своїх кредитних портфелів і, разом з тим, бездіяльність державних банків, а також неспроможність підприємств і підприємців вижити у умовах загальносвітової кризи за відсутності державного і закордонного стимулювання.

Окрім того, наголосив Мосійчук, країну вже не зможе «витягнути» експортно орієнтована економіка.

«Експортно орієнтована економіка, котра у нас була ще до цієї епідемії і фінансово-економічної кризи, вона вже так працювати не буде. Вона нас витягнула в 2009 році, вона нас витягнула в 2014—2015 роках. Але зараз вона не витягне. Чому? Тому що великі країни дали установку бізнесу — переглянути логістичні ланцюжки. Меркель вже сказала, що потрібно переглянути питання виробництва деяких товарів у Китаї. За нормальної ситуації такого навіть не можна було уявити. Але це сигнал лідера Німеччини своєму бізнесу», — зазначив гість програми.

Однак, додав фінансист, в Україні подібних сигналів щодо нарощування власного виробництва немає.

«Ми бачимо цей free fall, котрий потенційно може статися вже наприкінці другого кварталу», — підсумував Мосійчук.

Схожі новини