Передплата 2024 ВЗ

Платіть одразу: Рада скасувала штрафні бали за порушення правил дорожнього руху

  • 24.04.2020, 17:35
  • 973

Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо штрафних балів (№ 2809)

Як повідомляє УНІАН, за це рішення з подальшим техніко-юридичним редагуванням проголосували 302 народних депутата із 378 зареєстрованих в сесійній залі.

Законом передбачається виключити штрафні бали з переліку адміністративних стягнень, які можуть застосовуватися за вчинення адміністративних правопорушень. З кодексу вилучається стаття щодо штрафних балів.

Також вилучається положення, згідно з яким штраф за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, може бути накладено на громадянина після використання ним штрафних балів.

Крім того, вилучаються згадки про розміри стягнень штрафних балів у випадку порушень. Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Читайте також: Тисячі аварій і десятки тисяч штрафів: в Україні пішоходи масово порушують правила дорожнього руху

Як ідеться у пояснювальній записці до законопроєкту, в кодексі було встановлено, що застосування штрафних балів передує застосуванню адміністративного стягнення у виді штрафу.

«Водночас досвід розвинутих країн свідчить про інші підходи до застосування штрафних балів, які розглядаються як додатковий стимул для усвідомлення порушником серйозності наслідків у разі систематичного недотримання правил дорожнього руху, зокрема шляхом позбавлення права керування транспортним засобом.

Застосування більш суворого виду відповідальності відбувається після набрання водієм певної кількості штрафних балів, а не зняття, як передбачено законодавством України", — йдеться у тексті.

Штрафні бали є стягненням, що накладається на громадян за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі.

Зокрема це стосується адміністративних правопорушень, передбачених статтею 122 КУпАП: перевищення встановлених обмежень швидкості дорожнього руху транспортних засобів, порушення вимог дорожніх знаків та розмітки проїзної частини доріг, правил перевезення вантажів, буксирування транспортних засобів, зупинки, стоянки, проїзду пішохідних переходів, ненадання переваги у русі пішоходам на нерегульованих пішохідних переходах, порушення встановленої для транспортних засобів заборони рухатися тротуарами чи пішохідними доріжками тощо.

Схожі новини