Передплата 2024 «Добрий господар»

Суворий закон, та все ж закон: Саакашвілі не може стати членом українського уряду

  • 24.04.2020, 14:55
  • 4 108

Колишній президент Грузії та звільнений глава Одеської облдержадміністрації Міхеіл Саакашвілі не стане віцепрем'єр-міністром з питань реформ без порушення закону

Згідно зі ст. 7 Закону «Про Кабінет міністрів України», не може бути призначена на посаду члена Кабінету міністрів України особа, яка має судимість, не погашену чи не зняту", повідомляє OBOZREVATEL.

До того ж у законі відсутня норма, що особа має бути засуджена саме в Україні. Таким чином, Саакашвілі не може бути членом українського уряду, оскільки має судимість, яка не знята і не погашена у Грузії.

Нагадаємо, Саакашвілі виїхав із Грузії у 2013 році, де проти нього порушили низку кримінальних справ, а за деякими з них він був заочно засуджений на терміни ув'язнення.

Читайте також: «Його режим нагадував фашизм»: активістка розповіла про президентство Саакашвілі

Наприклад, у червні 2018 року Тбіліський міський суд заочно засудив Міхеіла Саакашвілі до шести років ув'язнення за перевищення службових повноважень. Суд визнав доведеним, що у 2005 році Саакашвілі, який обіймав у той час посаду президента Грузії, наказав своїм підлеглим побити члена парламенту, бізнесмена Валерія Гелашвілі.

Також у січні 2018 року Тбіліський міський суд визнав винним Саакашвілі у справі «про злісне перевищення повноважень» на посаді президента Грузії і присудив три роки позбавлення волі.

Суд повністю погодився зі звинуваченнями прокуратури в тому, що президент у 2009 році помилував чотирьох поліцейських, які відбували термін за вбивство у 2006 році працівника банку Сандро Гіргвліані.

Справа про це вбивство мала широкий резонанс у Грузії, оскільки до вбивства Гіргвліані побічно були причетні колишній міністр внутрішніх справ Вано Мерабішвілі, начальник департаменту конституційної безпеки Дата Ахалая та інші високопоставлені працівники правоохоронних органів.

Схожі новини