Передплата 2024 «Добра кухня»

Рябошапка звинуватив Зеленського у нещирості і назвав переслідування Порошенка політично мотивованим

  • 23.04.2020, 14:55
  • 1 830

Президент Зеленський через кіно нарешті пояснив мені причини мого звільнення з посади генерального прокурора – "низькі результати"

Про це повідомляє Українська правда.

Під «низькими результатами» президент, мабуть, має на увазі кількість «посадок», адже таким в уяві Зеленського є критерій успішності роботи кримінальної юстиції.

Однак президент прекрасно знає, що за «посадки» відповідальні не лише прокурори — справи розслідує низка органів, серед яких ДБР, Національна поліція, СБУ, НАБУ, а остаточну крапку ставить суд.

Тому президент нещирий, коли, ставлячи у вину генеральному прокурору кількість «посадок», він не має претензій до свого давнього друга, який очолює СБУ, міністра, відповідального за роботу Нацполіції називає «самим успішним», а в.о. директора ДБР відправляє на підвищення, призначаючи генпрокурором.

Читайте також: Троє друзів Зеленського: хто вміло маніпулює українським президентом

Президент нещирий, коли, хизуючись розпочатою нашою командою реформою прокуратури перед іноземними учасниками форуму в Давосі, називає це «низькими результатами» в кіно для українців.

Саме реформа органів прокуратури, яку ми розпочали, є значно важливішою за «посадки». З тої простої причини, що без такої реформи посадки будуть не відновленням справедливості, а небезпечним популізмом. І саме для цього — щоб змінювати систему та правила гри — ми йшли у владу рік тому.

Реформа прокуратури є єдиним за 28 років незалежності країни справжнім очищенням прокуратури, під час якого звільнено лише з Генеральної прокуратури більш ніж 50 відсотків некомпетентних і недоброчесних прокурорів.

Окрім очищення та скорочення однієї з найбільших у Європі армії прокурорів, ми впроваджували у прокуратурі найкращі світові зразки роботи прокурорів, які гарантували їм незалежність, об'єктивність і справедливість при доборі прокурорів, оцінці їхньої роботи тощо.

І, власне, реформа прокуратури і стала однією із головних причин звільнення нашої команди, адже ми вичищали олігархів у прокурорських погонах, прокурорів-«саджанців», які відпрацьовували куплену чи пролобійовану їм посаду, прокурорів-«рішал», які знову з'явилися у коридорах Офісу генерального прокурора після призначення нового генерального прокурора.

Натомість ті прокурори, які залишились, відчули можливість працювати незалежно, керуючись законом, а не вказівками політиків чи олігархів. Вперше за багато років жодна з посад в Офісі генерального прокурора чи з посад керівників обласних прокуратур не була «продана». Незважаючи на десятки «прохань» народних депутатів, які потім збирали підписи за моє звільнення.

Нова, незалежна прокуратура є запорукою змін всієї системи кримінальної юстиції, забезпечення ефективного розкриття злочинів та притягнення до відповідальності винуватих, тобто «посадок».

Проте незалежна прокуратура та незалежне керівництво Офісу генерального прокурора виявились непотрібними ні президентові, ні його оточенню, ні тим, хто отримував вигоду від прокуратури.

І вже сьогодні ми бачимо цьому підтвердження: новий генеральний прокурор замість того, щоб розслідувати звинувачення у корупції найближчого оточення президента, переслідує того, хто ці факти зробив публічними в інтересах суспільства.

Схожі новини