Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

До Дрогобича надійшли перші 15 млн. грн. на житло мешканцям обваленого будинку

Всього планують придбати 59 помешкань квартир

На рахунок виконавчого комітету Дрогобицької міськради з держбюджету надійшло 15 млн. грн. для закупівлі житла потерпілим з аварійного будинку на вулиці Грушевського, 101/1. Йдеться про перший транш. Всього ж для придбання 59 помешкань необхідні 40 млн. 721 тис. 600 грн.

Нагадаємо, у ніч з 28 на 29 серпня минуло року у згаданому будинку обвалився один з під’їздів. Внаслідок трагедії восьмеро людей загинуло. Згодом експерти цілий будинок визнали непридатним для проживання.

Відселені жителі дотепер рятуються хто як може: знімають приватне житло, перебиваються у родичів або ж за кошти міськради живуть у готелі. За час, що минув після обвалу, Дрогобицька міськрада, компенсуючи постраждалим плату за оренду житла, витратила понад 1 млн. грн.

На давно обіцяні урядові гроші у Дрогобичі чекали з нетерпінням. Не всі діждалися першого траншу: одна відселена жінка вже померла. Призначене для неї помешкання отримають спадкоємці. На компенсацію претендують і власники п'яти нежитлових приміщень з цього будинку. Вони також мають на неї право.

На сесії Дрогобицької міськради прийнято два рішення, які повинні прискорити процес придбання квартир для постраждалих. Встановлено граничну вартість 1 кв. м. загальної площі житла, яке, як вказано у депутатському рішенні, повністю придатне для проживання (без затрат на проведення будь-яких капітальних ремонтних робіт) — 16 тис. грн. Затверджено процедуру купівлі-продажу квартир, в якій, як стверджує міський голова Дрогобича Тарас Кучма, покроково вказані як дії покупців, так і продавців.

Серед тих, кому держава придбає житло, частина вже має попередню домовленість з тими, хто продає помешкання. Для них сумна «безхатченкова» історія завершиться найближчим часом. Ті, хто ще не визначився, не знайшли собі житла, мають час це зробити до серпня. До 25 серпня розпорядник коштів другого рівня, яким призначено виконком Дрогобицької міськради, має відзвітувати перед казначейством за цільове використання урядових грошей. Особам, які самостійно не знайдуть житло для купівлі, пропозиції надаватиме спеціальна комісія.

Схожі новини