Передплата 2024 «Добрий господар»

Австралійські генетики пояснили, чому чоловіки вмирають від коронавірусу частіше, ніж жінки

  • 21.04.2020, 12:57
  • 757

Основною причиною більшої вразливості чоловіків до захворювань є Y-хромосома

Австралійська генетик Дженніфер Грейвз (Jennifer Graves) з Університету Ла Троб розповіла, чому чоловіки вмирають від коронавірусу частіше, ніж жінки.

Статтю Дженніфер Грейвз опублікувало видання Аbc.net.

Грейвз зазначає, що відносно високу чоловічу смертність можна пояснити поєднанням кількох факторів, включаючи гени, гормони, особливості імунної системи і поведінку. В Італії та Китаї смертність серед чоловіків більш ніж удвічі вища, ніж серед жінок. У Нью-Йорку чоловіки становлять близько 61 відсотка від загального числа померлих пацієнтів.

Читайте також: У ВООЗ заявили, що антитіла до COVID-19 не гарантують імунітету

Науковиця вважає, що іншою причиною можуть бути наявність хронічних захворювань, в тому числі хвороб серця, діабету і раку, від яких також частіше страждають чоловіки.

Грейвз вважає, що основною причиною більшої вразливості чоловіків до захворювань є Y-хромосома. Вона майже не містить генів, але має безліч послідовностей, що повтрюються. При погіршенні регуляції у міру старіння ця ДНК може токсично впливати на організм. Однак в Y-хромосомі також міститься ген SRY, що керує рівнем чоловічих гормонів, включаючи тестостерон. Високий рівень тестостерону і невелика кількість естрогену роблять чоловіків уразливими до хвороб серця.

У жінок також сильно розвинена імунна система. Це робить їх сприйнятливими до аутоімунних захворювань, але підвищує невразливість проти вірусних хвороб.

Схожі новини